Tanie Gotowanie: Zupa krem z ciecierzycy z curry

wtorek, 24 lutego 2015

Ostatni raz zupę-krem z ciecierzycy (zwanej również cieciorką lub grochem włoskim) robiłam ponad rok temu. To prawdziwie zimowa zupa, rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Świetnie łączy się z kurkumą i curry, które są głównymi przyprawami w mojej zupie.  W dodatku jest to danie obiadowe, które jest tanie w przygotowaniu. Paczkę ciecierzycy można kupić za około 4 zł, włoszczyzna to wydatek rzędu 3 zł, przyprawy, w zależności od tego gdzie kupujecie, to około 1-2 zł/ opakowanie, które wystarczy Wam z pewnością na więcej obiadów :)






Kremowa zupa z cieciorki

Składniki:
szklanka suchej ciecierzycy,
2 marchewki, 
1 pietruszka,
1 por,
3 - 4 łodyżki selera naciowego,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżeczka sody
3 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego.



Przygotowanie:

1.  Ciecierzycę namoczyć przez noc w wodzie z sodą. Następnego dnia odcedzić cieciorkę, opłukać i ugotować do miękkości.
2.  W 3 litrowym garnku ugotować warzywa, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. 
3.  Gdy warzywa zmiękną, wywar przelać do osobnego naczynia, a warzywa w garnku zblendować. Dodać 3/4 ugotowanej ciecierzycy i tyle wywaru warzywnego, żeby powstała gęsta zupa. 
4.  Na koniec dorzucić pozostałą ciecierzycę i całość doprawić curry, kurkumą, solą i ostrą papryką.




Smacznego!

ZUPA KREM

4 komentarze:

  1. Zupka wygląda znakomicie! Doskonała na chłodne dni. Zawsze w zimowe miesiące sięgam po takie dania. Twój przepis wkrótce również wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka wygląda znakomicie! Doskonała na chłodne dni. Zawsze w zimowe miesiące sięgam po takie dania. Twój przepis wkrótce również wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszność. Dziś będzie na obiad...

    OdpowiedzUsuń