• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Be Fit

Sałatka z marchewką i kalarepą polana sosem z tahini

Zima to nie najlepszy sezon na sałatki. Sklepy i bazary nie obfitują w soczyste, pełne słońca owoce i warzywa. Ale to żaden powód, żeby z sezonowych warzyw nie przygotować czegoś pysznego! Do przygotowania tej sałatki będzie potrzebna marchewka, kalarepa, czerwona papryka i czosnek. Jako bazę do sosu użyję tahini (tahiny) czyli pasty z prażonych ziaren sezamu (można ją kupić w internecie np. na portalach aukcyjnych lub w sklepach ze zdrową żywnością albo w delikatesach). Tahini jest szeroko wykorzystywana w daniach kuchni Bliskiego Wschodu, zarówno w przepisach wytrawnych jak i deserach. Z pewnością sprawi dużo frajdy poszukiwaczom nowych smaków z całego świata.
Warzywa pokroiłam w słupki, jednak proponowana przeze mnie sałatkę można przygotować w formie surówki ścierając warzywa na tarce. Jeśli nie lubicie zbyt twardych warzyw, można je podgotować krótko na parze.
sałatka z marchewki z kalarepą i tahini 2

Sałatka z marchewki i kalarepy z sosem z tahini

Składniki

1 kalarepa,
1 czerwona papryka,
2 marchewki,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki pasty sezamowej tahini,
6 łyżek zimnej wody,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego koperku,
szczypta kardamonu,
szczypta kminu rzymskiego mielonego,
szczypta ostrej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki cukru,
1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie

Marchewkę i kalarepę obrać, przemyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w słupki. Przełożyć do miski,
Paprykę również pokroić w wąskie paseczki, dodać do pozostałych warzyw.
Tahini wymieszać z zimną wodą i sokiem z cytryny. Sos nie może być zbyt rzadki, dlatego w razie potrzeby dodać niewielką ilość tahini.
Do sosu wcisnąć czosnek przy użyciu praski. Dodać też kardamon, kmin, ostrą paprykę sól i cukier. Całość dokładnie wymieszać.
Posiekane drobno zioła dodać do sałatki.
Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

sałatka z marchewki z kalarepą i tahini 3 sałatka z marchewki z kalarepą i tahini 4
 
 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Pozostaw odpowiedź Alexa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. pozielonemu says

    2015-02-07 at 17:57

    Dokładnie, nawet zimową porą można przygotowywać takie zdrowe, kolorowe dania 🙂

    Odpowiedz
  2. Ania S says

    2015-02-07 at 20:34

    Bardzo podoba mi się całe danie, a najbardziej ten sos z tahini 🙂 To wszystko razem musiało smakować cudownie, zwłaszcza jeśli jest się marchewkożercą 😛

    Odpowiedz
  3. Alexa says

    2015-02-07 at 23:34

    Marchewkożercom sałatka ta smakuje najlepiej ale i pozostali sobie ją chwalą. A sos z tahini rzeczywiście jest bombowy! 🙂
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Joanna Okładło says

    2015-04-10 at 15:32

    Kolorowo i wiosennie 🙂 Dawno nie jadłam kalarepy, a mam z nią dobre wspomnienia… działka u dziadka i takie tam 😉

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka