• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Be Fit

Sałatka z marchewką i kalarepą polana sosem z tahini

Zima to nie najlepszy sezon na sałatki. Sklepy i bazary nie obfitują w soczyste, pełne słońca owoce i warzywa. Ale to żaden powód, żeby z sezonowych warzyw nie przygotować czegoś pysznego! Do przygotowania tej sałatki będzie potrzebna marchewka, kalarepa, czerwona papryka i czosnek. Jako bazę do sosu użyję tahini (tahiny) czyli pasty z prażonych ziaren sezamu (można ją kupić w internecie np. na portalach aukcyjnych lub w sklepach ze zdrową żywnością albo w delikatesach). Tahini jest szeroko wykorzystywana w daniach kuchni Bliskiego Wschodu, zarówno w przepisach wytrawnych jak i deserach. Z pewnością sprawi dużo frajdy poszukiwaczom nowych smaków z całego świata.
Warzywa pokroiłam w słupki, jednak proponowana przeze mnie sałatkę można przygotować w formie surówki ścierając warzywa na tarce. Jeśli nie lubicie zbyt twardych warzyw, można je podgotować krótko na parze.
sałatka z marchewki z kalarepą i tahini 2

Sałatka z marchewki i kalarepy z sosem z tahini

Składniki

1 kalarepa,
1 czerwona papryka,
2 marchewki,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki pasty sezamowej tahini,
6 łyżek zimnej wody,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego koperku,
szczypta kardamonu,
szczypta kminu rzymskiego mielonego,
szczypta ostrej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki cukru,
1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie

Marchewkę i kalarepę obrać, przemyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w słupki. Przełożyć do miski,
Paprykę również pokroić w wąskie paseczki, dodać do pozostałych warzyw.
Tahini wymieszać z zimną wodą i sokiem z cytryny. Sos nie może być zbyt rzadki, dlatego w razie potrzeby dodać niewielką ilość tahini.
Do sosu wcisnąć czosnek przy użyciu praski. Dodać też kardamon, kmin, ostrą paprykę sól i cukier. Całość dokładnie wymieszać.
Posiekane drobno zioła dodać do sałatki.
Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

sałatka z marchewki z kalarepą i tahini 3 sałatka z marchewki z kalarepą i tahini 4
 
 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. pozielonemu says

    2015-02-07 at 17:57

    Dokładnie, nawet zimową porą można przygotowywać takie zdrowe, kolorowe dania 🙂

    Odpowiedz
  2. Ania S says

    2015-02-07 at 20:34

    Bardzo podoba mi się całe danie, a najbardziej ten sos z tahini 🙂 To wszystko razem musiało smakować cudownie, zwłaszcza jeśli jest się marchewkożercą 😛

    Odpowiedz
  3. Alexa says

    2015-02-07 at 23:34

    Marchewkożercom sałatka ta smakuje najlepiej ale i pozostali sobie ją chwalą. A sos z tahini rzeczywiście jest bombowy! 🙂
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Joanna Okładło says

    2015-04-10 at 15:32

    Kolorowo i wiosennie 🙂 Dawno nie jadłam kalarepy, a mam z nią dobre wspomnienia… działka u dziadka i takie tam 😉

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2023 Pełna Lodówka