Pasta marchewkowa

poniedziałek, 23 lutego 2015

Po tygodniu pięknej, wiosennej pogody za okna zawitał znów deszcz padający z ciężkich, ołowianych chmur. Na szczęście dni są coraz dłuższe i humory jakieś takie mniej zimowe. Dziś idąc po mieście widziałam dużo uśmiechniętych twarzy i nawet w urzędzie załatwiłam sprawę bez zbędnych nerwów i niepotrzebnie skwaszonych min. A to wszystko w poniedziałek! Jak widać wszyscy podładowali swoje baterie słoneczne w ciągu tych pogodnych dni.
Od razu pomyślałam o wakacjach. W sobotę zamarzyły mi się świeże owoce, kupione latem na targu i pachnące słońcem pomidory czy ogórki. Niestety wciąż trwa zima i sezonowe warzywa jak buraki, bataty, seler czy marchewka, która jest naszą dzisiejszą bohaterką dnia. Pasta z ugotowanej na parze marchwi z dodatkiem tahini i czosnku nada koloru waszym kanapkom, ale sprawdzi się też znakomicie jako dip na przyjęciu. Połączenie słodkiej marchewki z orientalnymi przyprawami i wyrazistą w smaku pastą sezamową z pewnością posmakuje wszystkim tym, którzy lubią przywoływać smaki poznane na wyjazdach w dalekie kraje. 
Spróbujcie sami, przepis jest bardzo prosty.




Pasta z marchewki z tahini

Składniki:
4 marchewki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka tahini,
1/2 łyżeczki kuminu mielonego,
1/2 łyżeczki kardamonu mielonego,
1/2 łyżeczki soli.


Przygotowanie:

1.  Marchew obrać i ugotować na parze do miękkości. Ostudzić i odcedzić w razie potrzeby (warzywa gotowane na parze są z reguły wilgotne po ugotowaniu).
2.  Marchew zblendować i dodać do niej tahinę oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mnie nie trzeba namawiać, uwielbiam taką marchewkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pasty! Ta wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią spróbuję tej pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam ją przed chwilą - jest świetna :) Z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń