• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Kuchnia polska

Najlepsze, chrupiące faworki, chrusty i chruściki

Przygotowywanie faworków w moim rodzinnym domu, to zawsze była misja dla całej rodziny. To jeden z tych przepisów, w które zaangażowana jest cała rodzina: tata wyrabiał ciasto i „okładał” je wałkiem, ja z siostrą wywijałyśmy ciastka przekładając je w charakterystyczny sposób przez naciętą dziurkę, a mama smażyła. Mogliśmy raz do roku otwierać małą faworkową manufakturę. Przez lata przygotowywaliśmy faworki według tej jednej receptury, dlatego jest ona sprawdzona, a faworki wychodzą chrupiące i na prawdę najsmaczniejsze.

Nasz przepis na najlepsze faworki pochodzi z książki „Ciasta, ciastka i ciasteczka” Jana Czernikowskiego. Receptur na chrusty w tej książce jest chyba z tuzin, ale ten jest najlepszy i sprawdzony. Sekret dobrych faworków polega na tym, żeby dobrze wybić ciasto – dzięki czemu przy smażeniu powinno pojawić się dużo „bąbli”, a same ciastka wyjdą delikatne i chrupiące. Należy pamiętać o odsączaniu faworków na ręczniku papierowym, przed posypaniem ich cukrem pudrem.

Przy smażeniu ważne jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury – ta nie może być za wysoka. Żeby ją obniżyć trzeba obrać ziemniaka, przekroić go (może być w ćwiartki) i wrzucić do tłuszczu. Książka zaleca smażenie na smalcu, jednakże smalec jest niewegetariański i ja polecam smażyć na oleju rzepakowym dobrej jakości. Dobrze jest smażyć w głębokiej patelni, więcej faworków się tam mieści i łatwiej jest kontrolować ich smażenie.

faworki chrusty chruściki 2

Najlepsze faworki, chrusty, chrouściki

Składniki

500 g mąki pszennej,
30 g cukru,
2 łyżki masła,
6 żółtek,
100-200 ml śmietany,
2 kieliszki spirytusu,
duża szczypta soli,
1 ziemniak obrany i pokrojony w ćwiartkę,
1 l oleju rzepakowego do smażenia,
cukier puder waniliowy do posypania.

Przygotowanie

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z tłuszczem, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby cisto było twarde (jak na makaron).
Ciasto dobrze wyrobić ręcznie, a następnie wybijać wałkiem do momentu, aż zaczną pojawiać się pęcherze.
Ciasto przykryć ścierką i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Odkrajać po kawałku i rozwałkowywać na grubość kartki papieru.
Przy użyciu noża lub radełka wykrawać paski szerokości ok. 2-3 cm i długości około 10-15 cm (według upodobań). Po środku każdego faworka nacinać  i przekładać jeden z końców i przeciągać formując ciastko.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić jedną ćwiartkę ziemniaka, w celu ustabilizowania temperatury smażenia i wrzucać faworki. Smażyć na złoty kolor, odławiać patyczkiem lub widelcem.
Usmażone faworki przekładać na ręcznik papierowy i osączać z tłuszczu.
Na koniec posypać waniliowym cukrem pudrem i zajadać ze smakiem.

faworki chrusty chruściki 3 faworki chrusty chruściki 4 faworki chrusty chruściki 5

Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka