• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Ciasta i tarty

Mini tarty jabłkowe czyli jabłeczniki dla zakochanych

Nie znam osoby, która pogardziłaby jabłecznikiem lub szarlotką. Z tymi ciastami jest jak z truskawkami – każdy je kocha. Jedni lubią wersję na kruchym spodzie inni na biszkoptowym, jedni wybiorą polewę czekoladową, drudzy lukier a jeszcze inni cukier puder.
Przygotowanie moich mini jabłeczników jest bardzo proste. Wystarczy przygotować sobie mini formy do tart, ciasto kruche i farsz jabłkowy z cynamonem i goździkami.
Przygotujcie to ciasto na Walentynki, a z pewnością traficie w serce drugiej osoby.

Mini tarta z jabłkami na Walentynki

Mini jabłeczniki na kruchym spodzie na Walentynki

Porcja na 4 mini tarty

Składniki

ciasto:
ok. 150 g mąki,
60 g masła,
50 g cukru,
1 duże jajo,
szczypta soli.

nadzienie:
3-4 średnie jabłka,
6-8 daktyli
1 płaska łyżeczka cynamonu,
4 goździki,
szczypta imbiru,
szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie

Mąkę usypać na macie lub na blacie w stożek. Masło pokroić w kostkę i posiekać z mąką.
Jajko ubić z cukrem na gładką masę i dodać do mąki. Dodać sól i całość zacząć wyrabiać rękami.
Ciasto zagniatać, aż będzie całkowicie gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką lub użyć kwaśnej śmietany.
Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz. W tym celu jabłka umyć i obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Przełożyć do rondla i włączyć grzanie na „średni ogień”. Dodać przyprawy, daktyle i gotować uważając, żeby jabłka się nie przypaliły.
Po ok 10 minutach jabłka powinny puścić sok i zacząć się rozpadać. Gotujemy je do momentu wyparowania całego soku od czasu do czasu mieszając.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni w funkcji termoobiegu.
Gdy ciasto odpocznie w lodówce, wyciągnąć je, 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i układać w formie wysmarowanej tłuszczem. Jeśli ciasto okaże się zbyt kruche przy rozwałkowywaniu można je po prostu „rwać” i układać w formie sklejając je bezpośrednio w foremce. Nakłuć je widelcem, żeby nie urosło.
Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie powinno się lekko zapiec z wierzchu.
Nałożyć farsz do foremek.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty przy użyciu foremek do ciastek. Układać na wierzchu tart.
Ciastka wstawić do piekarnika ponownie i piec przez około 25-30 minut.


Mini tarta z jabłkami 3 Mini tarta z jabłkami 4

Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Klaudia says

    2015-02-10 at 17:45

    pięknie wyglądają! na romantyczną kolację w sam raz

    Odpowiedz
  2. Magdalena Kuchaja says

    2015-02-10 at 18:18

    jak pięknie się prezentują! 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania S says

    2015-02-10 at 20:57

    Wyglądają przepysznie i bardzo podoba mi się farsz 😉 Świetny pomysł na Walentynki 🙂

    Odpowiedz
  4. Ania S says

    2015-02-10 at 20:57

    Wyglądają przepysznie i bardzo podoba mi się farsz 😉 Świetny pomysł na Walentynki 🙂

    Odpowiedz
  5. Biała Filiżanka says

    2015-02-11 at 13:18

    Pysznie wyglądają ! Fajnie jest dostać taką smakowitą walentynkę 🙂

    Odpowiedz
  6. Dagmara Osowska says

    2015-02-11 at 15:23

    Ale piękne! Dziękuję za udział w akcji "Karnawałowe Słodkości!" 🙂

    Odpowiedz
  7. Magda Lena says

    2015-02-11 at 17:41

    Cudowne, mini tarty! 🙂 Skorzystam z przepisu bardzo chętnie!

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka