
Nie znam osoby, która pogardziłaby jabłecznikiem lub szarlotką. Z tymi ciastami jest jak z truskawkami – każdy je kocha. Jedni lubią wersję na kruchym spodzie inni na biszkoptowym, jedni wybiorą polewę czekoladową, drudzy lukier a jeszcze inni cukier puder.
Przygotowanie moich mini jabłeczników jest bardzo proste. Wystarczy przygotować sobie mini formy do tart, ciasto kruche i farsz jabłkowy z cynamonem i goździkami.
Przygotujcie to ciasto na Walentynki, a z pewnością traficie w serce drugiej osoby.
Mini jabłeczniki na kruchym spodzie na Walentynki
Porcja na 4 mini tarty

Składniki
ciasto:
ok. 150 g mąki,
60 g masła,
50 g cukru,
1 duże jajo,
szczypta soli.
nadzienie:
3-4 średnie jabłka,
6-8 daktyli
1 płaska łyżeczka cynamonu,
4 goździki,
szczypta imbiru,
szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie
Mąkę usypać na macie lub na blacie w stożek. Masło pokroić w kostkę i posiekać z mąką.
Jajko ubić z cukrem na gładką masę i dodać do mąki. Dodać sól i całość zacząć wyrabiać rękami.
Ciasto zagniatać, aż będzie całkowicie gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką lub użyć kwaśnej śmietany.
Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz. W tym celu jabłka umyć i obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Przełożyć do rondla i włączyć grzanie na „średni ogień”. Dodać przyprawy, daktyle i gotować uważając, żeby jabłka się nie przypaliły.
Po ok 10 minutach jabłka powinny puścić sok i zacząć się rozpadać. Gotujemy je do momentu wyparowania całego soku od czasu do czasu mieszając.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni w funkcji termoobiegu.
Gdy ciasto odpocznie w lodówce, wyciągnąć je, 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i układać w formie wysmarowanej tłuszczem. Jeśli ciasto okaże się zbyt kruche przy rozwałkowywaniu można je po prostu „rwać” i układać w formie sklejając je bezpośrednio w foremce. Nakłuć je widelcem, żeby nie urosło.
Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie powinno się lekko zapiec z wierzchu.
Nałożyć farsz do foremek.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty przy użyciu foremek do ciastek. Układać na wierzchu tart.
Ciastka wstawić do piekarnika ponownie i piec przez około 25-30 minut.


pięknie wyglądają! na romantyczną kolację w sam raz
jak pięknie się prezentują! 🙂
Wyglądają przepysznie i bardzo podoba mi się farsz 😉 Świetny pomysł na Walentynki 🙂
Wyglądają przepysznie i bardzo podoba mi się farsz 😉 Świetny pomysł na Walentynki 🙂
Pysznie wyglądają ! Fajnie jest dostać taką smakowitą walentynkę 🙂
Ale piękne! Dziękuję za udział w akcji "Karnawałowe Słodkości!" 🙂
Cudowne, mini tarty! 🙂 Skorzystam z przepisu bardzo chętnie!