Mini tarty jabłkowe czyli jabłeczniki dla zakochanych

wtorek, 10 lutego 2015

Nie znam osoby, która pogardziłaby jabłecznikiem lub szarlotką. Z tymi ciastami jest jak z truskawkami - każdy je kocha. Jedni lubią wersję na kruchym spodzie inni na biszkoptowym, jedni wybiorą polewę czekoladową, drudzy lukier a jeszcze inni cukier puder.
Przygotowanie moich mini jabłeczników jest bardzo proste. Wystarczy przygotować sobie mini formy do tart, ciasto kruche i farsz jabłkowy z cynamonem i goździkami.
Przygotujcie to ciasto na Walentynki, a z pewnością traficie w serce drugiej osoby.




Mini jabłeczniki na kruchym spodzie na Walentynki

Składniki:
ciasto( na 4 mini tarty):
ok. 150 g mąki,
60 g masła,
50 g cukru,
1 duże jajo,
szczypta soli.



farsz
3-4 średnie jabłka,
6-8 daktyli
1 płaska łyżeczka cynamonu,
4 goździki,
szczypta imbiru,
szczypta gałki muszkatołowej.




Przygotowanie:


  1. Mąkę usypać na macie lub na blacie w stożek. Masło pokroić w kostkę i posiekać z mąką.
  2. Jajko ubić z cukrem na gładką masę i dodać do mąki. Dodać sól i całość zacząć wyrabiać rękami.
  3. Ciasto zagniatać, aż będzie całkowicie gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką lub użyć kwaśnej śmietany.
  4. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. W międzyczasie przygotować farsz. W tym celu jabłka umyć i obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
  6. Przełożyć do rondla i włączyć grzanie na "średni ogień". Dodać przyprawy, daktyle i gotować uważając, żeby jabłka się nie przypaliły.
  7. Po ok 10 minutach jabłka powinny puścić sok i zacząć się rozpadać. Gotujemy je do momentu wyparowania całego soku od czasu do czasu mieszając.
  8. Piekarnik nagrzać do 190 stopni w funkcji termoobiegu.
  9. Gdy ciasto odpocznie w lodówce, wyciągnąć je, 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i układać w formie wysmarowanej tłuszczem. Jeśli ciasto okaże się zbyt kruche przy rozwałkowywaniu można je po prostu "rwać" i układać w formie sklejając je bezpośrednio w foremce. Nakłuć je widelcem, żeby nie urosło.
  10. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie powinno się lekko zapiec z wierzchu.
  11. Nałożyć farsz do foremek.
  12. Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty przy użyciu foremek do ciastek. Układać na wierzchu tart.
  13. Ciastka wstawić do piekarnika ponownie i piec przez około 25-30 minut.
Smacznego!


Walentynkowe menu Karnawałowe Słodkości!

8 komentarzy:

  1. pięknie wyglądają! na romantyczną kolację w sam raz

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie i bardzo podoba mi się farsz ;) Świetny pomysł na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie i bardzo podoba mi się farsz ;) Świetny pomysł na Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają ! Fajnie jest dostać taką smakowitą walentynkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne! Dziękuję za udział w akcji "Karnawałowe Słodkości!" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, mini tarty! :) Skorzystam z przepisu bardzo chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Spróbowałam, niestety nie utrzymały swojego kształtu i wyszły spłaszczone (zupełnie bez bocznych ścianek, sam spód). Z czego moze wynikać taka sytuacja? :c

    OdpowiedzUsuń