• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Dania Główne

Lasagne z porem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

W ciągu ostatnich dwóch tygodni por był warzywem nr 1 w mojej kuchni. Dodawałam go do wszystkich swoich dań. Por pojawił się w moich surówkach i daniach z makaronami, między innymi właśnie w lasagne.
To bardzo charakterystyczne warzywo rzadko kiedy stanowi nr 1 w daniach, głównie ze względu na swój ostry i wyrazisty smak. Por zawiera 24 kcal w 100 g więc można go bez obaw stosować w diecie odchudzającej. Zawiera witaminy C, A, E, witaminy z grupy B ( B1 i B2), witaminę PP oraz minerały tj. wapń i fosfor. Zawartość związków siarki powoduje że por nie należy do lekkostrawnych produktów i może powodować wzdęcia. Jednocześnie obniża zły cholesterol i działa bakteriobójczo oraz antyseptycznie. Polecany jest do stosowania w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę.
Wiedzieliście, że por jest też jednym z symboli narodowych Walii?
Skoro już wiadomo, że dobrze jest zjeść pora to koniecznie przy następnych zakupach kupcie to warzywo i przygotujcie sobie pyszną zapiekankę w postaci lazanii.

lazania z porem i szpinakiem i suszonymi pomidorami 2

Lasagne (lazania) z porem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

ok. 1 kg pora (2 średnie pory),
150 g mrożonego szpinaku,
ok 16 suszonych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
opakowanie makaronu lasagne,
pieprz i sól do smaku..

Przygotowanie

Pora drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie.
Pomidorki namoczyć w ciepłej wodzie (nie trzeba jeśli użyte będą pomidorki z zalewy).
Szpinak rozmrozić w rondlu i pozbyć się nadmiaru wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i sól.
Gdy por zmięknie dodać szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Do głębszego naczynia nalać gorącej wody z czajnika i ułożyć kilka płatów lazanii tak, aby były całkowicie zamoczone, ale nie układać ich jeden na drugim, inaczej się posklejają. Pozostawić je na 2-3 minuty.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować oliwą. Rozpocząć układanie płatów lazanii (1 warstwa). Następnie przełożyć porcją farszu i ułożyć kolejną warstwę makaronu i znów przełożyć farszem. Na ostatnią warstwę farszu ułożyć odcedzone pomidorki i przykryć warstwą makaronu. Można posypać całość startym parmezanem lub mozzarellą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji termoobiegu przez około 30 minut.

lazania z porem i szpinakiem i suszonymi pomidorami 3
Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Biała Filiżanka says

    2015-02-16 at 10:12

    Robię różne wersje lasagni, takiej jeszcze nie robiłam. Fajny pomysł z tym porem :).

    Odpowiedz
  2. Emilia says

    2015-02-16 at 16:01

    Taką lasagne z chęcią by się zjadło 🙂

    Odpowiedz
  3. Magda Lena says

    2015-02-16 at 20:43

    U mnie w domu też prawie zawsze można spotkać por. Bardzo smaczne warzywo, które można wkomponować w wiele potraw! 🙂

    Odpowiedz
  4. Łycha Smaków says

    2015-02-16 at 23:17

    Lasagne ma wszystko co lubię por,szpinak i pomidory suszone 🙂

    Odpowiedz
  5. Kolizje Smakow says

    2015-02-17 at 09:37

    Świetny pomysł, na pewno wypróbuje (bo niczym kot Garfield uwielbiam Lasagne :))

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka