Jak zrobić dobrą pizzę? + przepis na idealne ciasto

piątek, 20 lutego 2015

9 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Tego to właśnie dnia zdałam sobie sprawę, że na blogu dotychczas nie pojawił się przepis na idealne ciasto na pizzę. Domowa pizza to jedno z moich ulubionych dań. W większości przypadków przygotowuję ją z farszem cebulowym, o którym to jeszcze napiszę w przyszłości. Dziś skupiam się wyłącznie na cieście.
Zacznijmy od podstawowego pytania:

co zdobić, żeby pizza wyszła jak w restauracji albo jeszcze lepsza? 





Przy robieniu ciasta na pizzę należy przestrzegać 5 zasad:

1. Drożdże. Zawsze kupuj świeże drożdże. Są lepsze niż drożdże instant. Przechowuj je w lodówce. Jeśli zużyjesz jedynie połowę kostki, resztę zapakuj w papier, ewentualnie folię i przechowuj w lodówce przez kilka dni. Jeśli chcesz ich użyć ponownie po jakimś czasie sprawdź czy nie są zepsute.

2. Zaczyn. Drożdże lubią ciepło, dlatego płyn (mleko, wodę, mleko roślinne) podgrzej przed dodaniem do niego drożdży. WAŻNE - żeby płyn nie był gorący, inaczej drożdże nie wyrosną i zaczyn będzie można wylać do zlewu. Drożdże muszą "jeść", dlatego dodaj do zaczynu łyżeczkę cukru. Drożdże zaczną pracować, a zaczyn szybko wyrośnie.

3. Wyrabianie. Ciasto trzeba dobrze wyrobić. Dużo łatwiej jest, gdy ma się w domu robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę, jeśli jednak, tak jak ja nie macie takiego sprzętu w domu, podwińcie rękawy i do roboty. Im dłużej ciasto jest wyrabiane, tym lepszą konsystencje osiąga. Idealne ciasto to takie, które nie klei się do rąk, a jednocześnie jest bardzo elastyczne.

4. Wyrastanie. Bardzo istotną rzeczą jest wyrośnięcie drożdży i ciasta.  Po przygotowaniu zaczynu należy odstawić go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut. Mogą to być np. okolice grzejnika lub nagrzanego palnika. To samo trzeba zrobić z wyrobionym ciastem. Najlepiej jest je odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 30 minut. Należy pamiętać jednak o tym, że ciasto w pewnym momencie przestanie pracować, więc lepiej nie przesadzać z odstawianiem ciasta do wyrośnięcia na noc.

5. Pieczenie. Sytuacją wymarzoną jest posiadanie pieca opalanego drewnem, ale nie oszukujmy się, że ktoś takowy będzie miał na 6 piętrze wieżowca. Tak na prawdę do upieczenia pysznej pizzy wystarczy piekarnik z termoobiegiem (choć i te bez takiej opcji dają radę). Pieczenie pizzy to przede wszystkim temperatura, więc rozgrzejcie piekarnik do przynajmniej 200 stopni.
Jeśli lubicie pizzę na grubym, chrupiącym spodzie koniecznie zapieczcie ją przez 10 minut przed nałożeniem składników. Pizzę należy piec tak długo, aż jej brzegi się przyrumienią. Warto brać pod uwagę, że 




Kilka ważnych pytań o pizzę:

Jakiej mąki użyć do pizzy?

Do klasycznej pizzy używam mąki pszennej typ 500.

Czy używać gotowych mieszanek na pizzę?

Nie lubię gotowych mieszanek, bo są pełne spulchniaczy i zbędnych dodatków. Zwykła mąka i drożdże na prawdę wystarczą, żeby zdobić dobrą pizzę.


Dlaczego świeże drożdże są lepsze niż instant?

Z doświadczenia wiem, że ciasto na pizzę lepiej wyrasta na drożdżach świeżych. Zdarzyło mi się, że drożdże z torebki po prostu nie wyrosły mimo spełnienia powyższych zasad i ważnej daty przydatności.

Moje drożdże nie chcą rosnąć, co robić?

Upewnij się, że zaczyn nie jest za ciepły - zbyt wysoka temperatura "zabija" drożdże. Sprawdź, czy zaczyn nie jest zimny - drożdże lubią ciepło, wtedy szybciej rosną. Dodaj cukier - może być odrobinę więcej niż w przepisie, dodatkowo przed rośnięciem dobrze wymieszaj zaczyn, żeby cukier się rozpuścił.


Przepis na idealne ciasto na pizzę



Składniki:
szklanka ciepłego, ale nie gorącego mleka (może być roślinne) lub wody,
50 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
250 - 300 g mąki pszennej typ 500,
1 łyżka oleju,
szczypta soli.


Przygotowanie:
1.  Ciepłe mleko lub wodę przelać do miski, dodać cukier i dobrze wymieszać,  pokruszyć drożdże i dodać do mleka, zamieszać łyżeczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, np w okolice grzejnika lub ciepłego palnika.
2.  Do dużej miski, w której będzie wyrabiane ciasto przesypać około 250 g mąki, wlać drożdże, dodać olej i sól. Całość wymieszać i zacząć wyrabiać, jeśli ciasto za bardzo się klei dodać odrobinę mąki i dalej wyrabiać. Nie dodawać zbyt dużo mąki na jeden raz.
3. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut ręcznie lub około 10 przy użyciu robota kuchennego. Dobrze wyrobione ciasto lepiej wyrośnie zarówno w misce jak i w piekarniku. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 10- 15 minut. Po tym czasie ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
4.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni w funkcji termoobiegu.
5. W przypadku przygotowywania pizzy na grubym spodzie postępuj następująco. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem ułożyć ciasto. Wstawić do piekarnika bez dodawania żadnych składników. Ciasto powinno się zapiekać przez około 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i nałożyć składniki po czym piec tak długo, aż brzegi i składniki się zarumienią. (zazwyczaj ok 15 minut)
6.  W przypadku przygotowywania pizzy na cienkim spodzie, ciasto rozłożyć na pergaminie lub blaszce wyłożonej pergaminem, można ułatwić sobie rozwałkowując je, dodać ulubione składniki.  Piec przez około 10 -15 minut, w zależności od grubości ciasta.


Smacznego!

Pyszna pizza


9 komentarzy:

  1. Bardzo cenne rady dla fanów pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zabieram się do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe porady - wszystko, co powinniśmy wiedzieć, zanim zaczniemy robić domową pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie jestem po przygotowaniu pizzy z tego przepisu :-D �� najlepsza jaką jedliśmy ten przepis, to rewelacja (pi) podwoiłam ilość składników, bo było nas trochę więcej, ale i tak wyszła prze przepyszna. Dziękuję i polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń