
Ostatnie tygodnie to przede wszystkim słodycze: Tłusty Czwartek i Walentynki. To oznaczało jedzenie ciężkich i kalorycznych słodkości na potęgę. Dlatego, gdy znów przyszło mi przygotowywać deser postanowiłam, że tym razem będzie lekki i niskokaloryczny! Wyciągnęłam więc z zamrażarki truskawki, które schowałam tam latem, umyłam i obrałam persymony i przygotowałam jogurt z przyprawami. Powstał pyszny fit deser, którym dziś się z Wami podzielę.
Lekki deser z truskawkami, persymoną i jogurtem bez cukru

Składniki
2 średnie persymony,
200 g mrożonych truskawek,
500 ml gęstego jogurtu, ale nie greckiego,
spora szczypta kardamonu,
szczypta cynamonu,
garść uprażonych płatków migdałów,
Przygotowanie
Truskawki rozmrozić i zblendować.
Persymony obrać ze skórki i zblendować.
Jogurt wymieszać z przyprawami.
W szklankach lub innych naczyniach ułożyć warstwy: jogurtową, truskawkową, znów jogurtową i persymonową. Na wierzchu posypać prażonymi migdałami.

genialny deser, coś dla mnie! 🙂
Idealnie się prezentuje i pewnie tak właśnie smakuje, biorąc pod uwagę składniki jakie w sobie zawiera 🙂
Bardzo fajny pomysł 🙂 Ja już nie mogę doczekać się sezonu truskawkowego ! A to dopiero luty 🙁
Deser wygląda fantastycznie, na pewno jest wyborny:)
Deser wygląda nie tylko fantastycznie , ale wręcz obłędnie! Wyobrażam sobie jak musiał smakować, ach;))
Tą z Ekwadoru też mam ale płaciłam za nią 3,49zł.. Zazdroszczę Ci takiej promocji – u mnie znowu te czekolady schowali ;/