Walentynkowe brownie czyli ciasto mocno czekoladowe

piątek, 30 stycznia 2015

Nie ma nic wspanialszego niż czekolada... dużo czekolady. Wszystko co z nią związane jest zawsze moim numerem 1 jeśli chodzi o słodycze. Dlatego też brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Niestety ze względu na fakt, iż jest to istna bomba kaloryczna ograniczam się do spożywania tego przysmaku wyłącznie od święta. Nie mniej jednak jeśli Wasza druga połówka lubi czekoladę, to z pewnością pokocha to ciasto. Jest ono banalnie proste w wykonaniu i nie ma obaw, że się je zepsuje. Dlatego proponuję, żebyście na te Walentynki 2015 r. dla swojej ukochanej lub swego ukochanego przygotowali właśnie to ciasto czekoladowej miłości. 











Walentynkowe brownie - ciasto mocno czekoladowe

Składniki:
300 g gorzkiej czekolady o zaw. kakao co najmniej 70%,
3 całe jaja,
175 g masła,
135 g mąki,
135 g cukru,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki soli.





Przygotowanie:

  1. ok. 100 g czekolady zetrzeć na tarce i wstawić do lodówki,
  2. Pozostałą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondlu razem z masłem. Masy nie gotować. Po rozpuszczeniu czekolady zestawić z ognia.
  3. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  4. Do ubitych jaj dodawać stopniowo czekoladę i ubijać mikserem na wolnych obrotach.
  5. Mąkę przesiać przez sito i połączyć z pozostałymi składnikami stopniowo dodając ją do miksującej się masy. Dodać sól.
  6. Formę o wymiarach 20 x 30 wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto . Posypać czekoladą z lodówki.
  7. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 25 minut w opcji z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.  Ciasto powinno być wilgotne w środku.


Walentynkowe menu



1 komentarz:

  1. Prezentuje się wspaniale, nic tylko wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń