
Koniec miesiąca – czas przed wypłatą, gdy na większe zakupy trzeba poczekać kilka dni. Często sięgamy wtedy do szafek w poszukiwaniu inspiracji obiadowych. „Tanie Gotowanie” to nowy cykl prostych i niedrogich przepisów, który wprowadzam na bloga, a dzięki któremu będziecie mogli przygotować tani obiad w domu. Przepisy z tego cyklu będą się składać z niedrogich składników lub będą to dania jednogarnkowe dla całej rodziny np. na dwa dni.
Dziś pierwszy z przepisów. Bardzo sycące i jednocześnie zdrowe danie. Nie sztuką jest bowiem pójść do sklepu i kupić pełne chemii gotowe jedzenie do mikrofali. Dzisiejszy „Eintopf” to potrawka z dwóch rodzajów kasz: gryczanej i jęczmiennej; gotowanych warzyw i kilku przypraw.
Zauważyliście pewnie, że dość często piszę o dodawaniu bulionu warzywnego do różnych zup. W takim bulionie zostają mi zazwyczaj warzywa, których nigdy nie wyrzucam, tylko przygotowuję z nich właśnie takie budżetowe dania.
Takie danie jest dietetyczne – zawiera dużą ilość błonnika i białka, jest bez tłuszczu i do tego świetnie smakuje. Można do niego dodać dowolną, ulubioną kaszę i takie warzywa jakie właśnie mamy w lodówce. Jest to też super sprawa dla studentów przed sesją – raz ugotowane danie wystarczy na kilka dni.

Wegańska Kasza Gryczana i Jęczmienna z Gotowanymi Warzywami

Składniki
100g kaszy gryczanej lub 1 torebka,
100g kaszy jęczmiennej lub 1 torebka,
4 duże marchewki,
1 duża pietruszka,
pół niedużego selera,
1 por,
2 małe szalotki lub 1 średnia cebula,
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
świeża natka pietruszki,
1 i 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej czerwonej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól i pieprz.
Przygotowanie
Obie kasze ugotować do miękkości lub jeśli są w woreczku – zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa obrać i wrzucić w całości do garnka, zalać wodą. Dodać zielę angielskie i liście laurowe. Gotować, aż warzywa zmiękną wtedy je odłowić i odcedzić. Następnie pokroić w plastry lub w kostkę.
Ugotowaną kaszę odcedzić i przełożyć do miski razem z pokrojonymi warzywami. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać tez natkę pietruszki (może być suszona)
Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni.


Uwielbiam takie dania i bardzo często je robię i nie tylko wtedy jak lodówka świeci pustkami (chociaż warzywa zawsze się w niej znajdą :P) Twoje danie wygląda przepysznie i chętnie bym takie zjadła. Nigdy nie łączyłam 2 rodzajów kasz w jednym daniu – bardzo fajny pomysł 😉
Uwielbiam takie dania i bardzo często je robię i nie tylko wtedy jak lodówka świeci pustkami (chociaż warzywa zawsze się w niej znajdą :P) Twoje danie wygląda przepysznie i chętnie bym takie zjadła. Nigdy nie łączyłam 2 rodzajów kasz w jednym daniu – bardzo fajny pomysł 😉