Tanie Gotowanie: Dwie Kasze z Warzywami

środa, 28 stycznia 2015

Koniec miesiąca - czas przed wypłatą, gdy na większe zakupy trzeba poczekać kilka dni. Często sięgamy wtedy do szafek w poszukiwaniu inspiracji obiadowych.  Ten problem dotyczy głównie studentów, choć nie tylko. "Tanie Gotowanie" to nowy cykl prostych i niedrogich przepisów, który wprowadzam na bloga, a dzięki któremu będziecie mogli przygotować tani obiad w domu. Przepisy z tego cyklu będą się składać z niedrogich składników lub będą to dania jednogarnkowe dla całej rodziny np. na dwa dni.
Dziś pierwszy z przepisów. Bardzo sycące i jednocześnie zdrowe danie. Nie sztuką jest bowiem pójść do sklepu i kupić pełne chemii gotowe jedzenie do mikrofali. Dzisiejszy "Eintopf" to potrawka z dwóch rodzajów kasz: gryczanej i jęczmiennej; gotowanych warzyw i kilku przypraw. 
Zauważyliście pewnie, że dość często piszę o dodawaniu bulionu warzywnego do różnych zup. W takim bulionie zostają mi zazwyczaj warzywa, których nigdy nie wyrzucam, tylko przygotowuję z nich właśnie takie budżetowe dania. 
Takie danie jest dietetyczne - zawiera dużą ilość błonnika i białka, jest bez tłuszczu i do tego świetnie smakuje. Można do niego dodać dowolną, ulubioną kaszę i takie warzywa jakie właśnie mamy w lodówce. Jest to też super sprawa dla studentów przed sesją - raz ugotowane danie wystarczy na kilka dni.






Wegańska Kasza Gryczana i Jęczmienna z Gotowanymi Warzywami


Składniki:
100g kaszy gryczanej lub 1 torebka,
100g kaszy jęczmiennej lub 1 torebka, 
4 duże marchewki, 
1 duża pietruszka, 
pół niedużego selera,
1 por,
2 małe szalotki lub 1 średnia cebula,
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
świeża natka pietruszki,
1 i 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej czerwonej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól i pieprz.


Przygotowanie:
  1. Kasze ugotować do miękkości lub jeśli jest w woreczku - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Warzywa obrać i wrzucić w całości do garnka, zalać wodą. Dodać zielę angielskie i liście laurowe. Gotować, aż warzywa zmiękną wtedy je odłowić i odcedzić. Następnie pokroić w plastry lub w kostkę.
  3. Ugotowaną kaszę odcedzić i przełożyć do miski razem z pokrojonymi warzywami. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać tez natkę pietruszki (może być suszona).
  4. Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania i bardzo często je robię i nie tylko wtedy jak lodówka świeci pustkami (chociaż warzywa zawsze się w niej znajdą :P) Twoje danie wygląda przepysznie i chętnie bym takie zjadła. Nigdy nie łączyłam 2 rodzajów kasz w jednym daniu - bardzo fajny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania i bardzo często je robię i nie tylko wtedy jak lodówka świeci pustkami (chociaż warzywa zawsze się w niej znajdą :P) Twoje danie wygląda przepysznie i chętnie bym takie zjadła. Nigdy nie łączyłam 2 rodzajów kasz w jednym daniu - bardzo fajny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń