Szybki Obiad: Potrawka z cukinią w curry

czwartek, 15 stycznia 2015

Uwielbiam gotować, eksperymentować w kuchni i sprawdzać nowe smaki, ale to już wiecie. To czego nie wiecie to fakt, że tak samo jak gotować lubię dobrze zjeść na mieście. Jest to niestety trudne, zwłaszcza jeśli jest się wegetarianką. Mam już wydeptane swoje wege ścieżki w moim mieście i wiem, gdzie można zjeść dobrą bezmięsną kuchnię. Niektóre propozycje przechodzą bez echa i do nich nie wracam, ale mam takie, które wręcz mnie inspirują do stworzenia czegoś podobnego w smaku. Tak właśnie powstał ten przepis. Zapraszam do smakowania!





Cukinia w aromatycznym sosie curry


Składniki:
3 cukinie,
1 por lub 1 cebula,
2 szklanki wywaru warzywnego (lub przegotowanej wody),
1/2 szklanki gęstego jogurtu,
1 łyżeczka brązowego cukru.
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka ziaren kolendry (utłuczonej w moździerzu),
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) (utłuczonego w moździerzu),
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki soli,
olej do smażenia.



Przygotowanie:
  1. Pora (lub cebulę) pokroić w półksiężyce podsmażyć w głębokiej patelni na łyżeczce oleju, a następnie zalać 1/2 szklanki wywaru, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez 2-3 minuty. Gdy por zmięknie przełożyć do blendera i zmiksować.
  2. Cukinie również pokroić w półksiężyce. Przełożyć na patelnię, na której wcześniej smażył się por i zalać pozostałym wywarem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez około 15 minut.
  3. Do miękkiej cukinii dodać przyprawy i zmiksowanego pora, dodać tez jogurt i dokładnie wymieszać. Nie gotować.
  4. Danie podawać z ryżem, posypane orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!


Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad


3 komentarze:

  1. pyszna rozgrzewajaca i aromatyczna propozycja mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi, jak i wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam warzywa w sosie curry, a cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, więc przepis bardzo mi się podoba :) Całe danie wygląda świetnie i bardzo zachęca do spróbowania i bardzo fajnie wyglądają te nerkowce na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń