Śniadanie: sałatka łatwa i prosta

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Niech Was nie zmyli tytuł tego wpisu, bo ta sałatka jest dobra na każdą porę dnia. Idealnie nada się na lunch, do pracy, na obiad czy kolację. Zwiększając jej proporcje można ja przygotować dla gości na swojej karnawałowej imprezie - będą zachwyceni jej smakiem.
O tym, że sałatki (np. te do pracy) nie muszą być nudne pisałam przy okazji Sałatkowych Tips & Tricks. Ponieważ sałatki to zdecydowanie mój ulubiony sposób na zabicie głodu, na moim blogu zawsze znajdziecie jakaś sałatkową inspirację. Więcej przepisów na Sałatki znajdziecie w zakładce po lewej stronie lub tu.
Wracając do dzisiejszego przepisu. Sałatka ta tak na prawdę powstała ze składników, które stanowią podstawę w mojej kuchni. Zawsze mam pod ręką rukolę,którą dodaję nie tylko do sałatek, ale również do kanapek czy pizzy. Tak samo jest z kiełkami. Zawsze jakiś rodzaj ich mam. Wiem, że kiełki słonecznika nie są tak łatwo dostępne jak chociażby kiełki brokuła czy lucerny, stąd możliwość zastąpienia ich innymi, dowolnymi kiełkami. Warzywa konserwowe zostały mi z przygotowania obiadu - nie zawsze zużywam pełna puszkę kukurydzy czy fasoli. Jeśli chodzi o oliwę, to nie musicie wcale kupować drogiej oliwy czosnkowej, zróbcie ją sami. Wystarczy do szczelnie zamykanej butelki dodać dobrej jakości oliwę z pierwszego tłoczenia i 2-3 obrane ząbki czosnku, odstawić w ciemne miejsce i delektować się smaku.











Sałatka z rukolą, kiełkami i awokado

Składniki:
duża garść rukoli,
mała garść kiełków słonecznika (lub innych),
2 łyżki kukurydzy z puszki,
2 łyżki fasoli czerwonej z puszki,
1/2 awokado,
1 łyżka oliwy czosnkowej,
1/2 łyżeczki tymianku,
sól do smaku.


Przygotowanie:

  1. Rukolę i kiełki umyć i osuszyć na sitku.
  2. Kukurydzę i czerwona fasolę przełożyć na sitko i opłukać z zalewy, żeby nie dominowały smaku.
  3. Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry ok 2-3 centymetrowej długości.
  4. Całość przełożyć do miski, zalać oliwą, posypać tymiankiem i dokładnie wymieszać.
Smacznego!



Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń


3 komentarze:

  1. bo nawet zimą można zajadać się pysznymi i zdrowymi sałatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ! Akurat zostało mi trochę awokado, już dziś postaram sobie ją zrobić. Pozdrawiam Paweł. :)

    OdpowiedzUsuń