• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Bez Glutenu

Malai Kofta Czyli Indyjskie Klopsiki w Gęstym Sosie (wegańskie i bezglutenowe)

Malai Kofta to danie, które z pewnością pojawi się w każdej szanującej się restauracji serwującej dania kuchni Dalekiego Wschodu. Jego najpopularniejsza wersja zawiera ser paneer (panir), o którego przygotowaniu przeczytacie na przykład tu. Jednakże z wielu różnych i mało istotnych przyczyn dziś mam dla was wersję wegańską i bezglutenową tej potrawy. Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga. Zmieniłam w nim jednak nieco proporcje. Jest to danie niezwykle aromatyczne i wręcz rozpływające się w ustach. Mieszanka przypraw użytych w tym daniu powoduje, że trudno o bardziej hinduskie danie. Będąc na wakacjach jadałam różne kofty i nieskromnie powiem, że te mogą konkurować ze swoimi kuzynkami serwowanymi przez indyjskie restauracje w różnych regionach świata.
Kofty powinno się smażyć na głębokim oleju, jednakże bardzo smaczne są też te upieczone w piekarniku w temperaturze 200 stopni (pieczone do złotego koloru). Ta wersja z pewnością zasmakuje osobom dbającym o linię 🙂
Zatem rezerwujcie sobie przedpołudnie w sobotę czy niedzielę i zaskoczcie swoją rodziną daniem kuchni indyjskiej w postaci wegańskich klopsików warzywnych z gęstym, kremowym sosem z nerkowców.

malai kofta indyjskie klopsiki wegańskie 1

Malai Kofta – Wegańskie Indyjskie Klopsiki w Sosie z Nerkowców

Składniki

klopsiki (kofty):
500 g ziemniaków,
250 g kalafiora,
1 marchewka,
spora garść rodzynek,
1/2 cebuli,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
1/2 łyżeczki kurkumy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki z ciecierzycy,
1/2 łyżeczki soli.
sos:
150 g nerkowców,
500 ml bulionu warzywnego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 gwiazdki anyżu,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,
1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
1/4 łyżeczki  mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta cynamonu.

Przyotowanie

Klopsiki (kofty):
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, po czym również ostudzić. Następnie w dużej misce całość ugnieść jak na puree (nie używać do tego blendera, chyba, że ma się odpowiedzią końcówkę do puree).
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków i kalafiora.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem imbiru.
Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym zblendować na gładką masę i dodać do pozostałych składników.
Dodać przyprawy i sól, spróbować czy ma smak, w razie potrzeby dosolić.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Formować kulki i smażyć na głębokim oleju lub piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg) do momentu, aż kulki będą złote.

Sos:
Nerkowce zalać ciepłą, przegotowaną wodą i odstawić na co najmniej godzinę do namoczenia, następnie odcedzić i zblendować z bulionem warzywnym.
Cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć z pokrojonym w drobne plasterki czosnkiem i imbirem do zeszklenia. Dodać pozostałe przyprawy i podsmażać przez kilkanaście sekund. Całość zestawić z ognia i lekko zblendować.
Do powstałej pasty dodać nerkowce z bulionem oraz koncentrat pomidorowy.
Całość zagotować, a następnie gotować przez 5 do 10 minut. Sos nie powinien być za gęsty. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu lub wody.

Usmażone kofty można dodatkowo podgrzać wrzucając je do sosu i gotując razem.
Danie można podawać z ryżem basmati lub jaśminowym. Można je również podawać z chlebkami naan.

malai kofta indyjskie klopsiki wegańskie 2

malai kofta indyjskie klopsiki wegańskie 6

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. kimek smak-indii.pl says

    2015-01-21 at 18:21

    Przepięknie się prezentują, śliczne zdjęcia. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Ry bka says

    2015-01-21 at 18:47

    Muszą smakować nieziemsko!
    Przyciągają samym wzrokiem, z pewnością spróbuje,
    pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂

    Odpowiedz
  3. Szefowa w swojej kuchni ;-) says

    2015-01-21 at 18:54

    Ale piękne zdjęcia, aż pożera się Twoje klopsiki wzrokiem. 🙂

    Odpowiedz
  4. Martyna says

    2015-01-22 at 15:59

    Pycha 🙂 Ile to porcji?

    Odpowiedz
  5. Alexa says

    2015-01-22 at 16:41

    Dla 4 osób

    Odpowiedz
  6. Alexa says

    2015-01-22 at 16:41

    Dziękuję 🙂 Miło mi 🙂

    Odpowiedz
  7. Alexa says

    2015-01-22 at 16:41

    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  8. pozielonemu says

    2015-01-22 at 20:34

    Super zdjęcia. Ostatnio uwielbiam indyjskie smaki, więc przepis kradnę. Brakuje mi jednak mąki z ciecierzycy.. czym warto byłoby ją zastąpić?

    Odpowiedz
  9. Alexa says

    2015-01-25 at 11:36

    Dziękuję za miłe słowa.
    Mąkę z ciecierzycy możesz sobie zmielić sama w młynku lub dobrym blenderze. Jeśli nie zależy Ci na tym, żeby danie było bezglutenowe możesz dodać zwykłej mąki pszennej.
    Jeśli ma być bezglutenowe dodaj np. mąki ryżowej lub kukurydzianej

    Odpowiedz
  10. Joanna Rutkowska says

    2015-02-08 at 22:46

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

    Odpowiedz
  11. Alexa says

    2015-02-08 at 23:01

    Gdybyś przeczytała cały wpis to byś zobaczyła, że jest link podany do twojego bloga. Nie mam tu sobie nic do zarzucenia. Na następny raz polecam przeczytać całość zanim zaczniesz się awanturować.

    Odpowiedz
  12. Joanna says

    2018-11-28 at 14:34

    Zrobiłam! Trochę z nieśmiałością, mąkę zamienilam na owsianą i gryczaną, bo nie miałam innej. Klopsiki piekłam. Całość PYYCCHHHHAAAA! Dziękuję za ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  13. Ania says

    2019-04-09 at 14:35

    Hej 🙂
    Mam pytanie, czy w sosie wyczuwa się smak orzechowy? Pytam ponieważ mąż nie lubi tego smaku, ale np indyjski deser barfi który jest z nerkowca zjadł ze smakiem, bo nie czuł orzecha.
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Pełna lodówka says

      2019-04-14 at 17:37

      Aniu, jeśli dobrze zmielisz/ zblendujesz orzechy, to smaku nerkowców nie będzie czuć, nadadzą one „kremowości” sosu, a intensywność przypraw spowoduje, że to na nich skupi się cały smak.

      Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka