Wegańskie choinki i inne ozdoby na świąteczny stół

wtorek, 23 grudnia 2014

Jeśli jeszcze nie wiecie jak ozdobić świąteczny stół, oto przygotowałam dla Was kilka inspiracji zebranych przeze mnie.
Poza tym mam dla was przepis na wegańskie pierniczki, z których możecie przy użyciu masła orzechowego (ja użyłam masła od Primavika) przygotować piękne i smaczne piernikowe choinki, które będą stanowiły wspaniałą dekorację każdego stołu.


Zatem jeśli już ubraliście swoją choinkę czy to prawdziwą czy też sztuczną, przygotujcie dla swoich gości piękny stół na te święta!




 








PRZEPIS

Wegańskie piernikowe choinki



Składniki:
300 g mąki tortowej,
1/2 szklanki oleju,
50 g brązowego cukru,
5 łyżek melasy,
1 łyżeczka sody,
10 g korzennej przyprawy (najlepiej domowej),
szczypta soli,
Kilka łyżek masła orzechowego Primavika.


Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać sodę i sól.
  2. W rondlu wymieszać melasę, cukier i olej. Całość podgrzać, dodać przyprawy, ale nie gotować. Ostudzić.
  3. Masę z rondla przelać do mąki i dokładnie wyrobić, najlepiej ręką.
  4. Ciasto rozwałkowywać do grubości około 0,5 cm. Wycinać kształt gwiazdy w przynajmniej 4 rozmiarach.
  5. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 10-12 minut w opcji góra-dół. Ostudzić.
  6. Ciastka układać od największych do największych przekładając je masłem orzechowym Primavika.
  7. Ustawiać na stole w dowolnej konfiguracji.

Smacznego i Wesołych Świąt!


No Comments Yet, Leave Yours!