Wegański mini pasztet warzywny

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Idą święta, a to oznacza, że Pełna Lodówka ma dla Was przepisy na dania w sam raz na świąteczny stół. Zatem szykujcie się na wegetariańskie i wegańskie przepisy, które możecie przygotować na świąteczny stół i tym samym zaskoczyć swoją nie wege rodzinę!
Ja już nie mogę się doczekać świąt. Nadchodzące trzy tygodnie to czas cudownej atmosfery, udekorowanych w migoczące lampki i śnieżne ornamenty ulic, kupowania prezentów i szykowania przysmaków pachnących goździkami, cynamonem i pomarańczami. Zapraszam do śledzenia Pełnej Lodówki na Facebooku i Instagramie!
Tymczasem zapraszam Was na


Wegańskie mini paszteciki warzywne z kaszą jaglaną



Składniki:
300g marchewki,
250g pasternaku,
250g batatów (lub 1 sztuka),
150g suchej kaszy jaglanej,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki mieszanki przypraw curry,
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
sól do smaku.


Przygotowanie:
  1. Marchew, pasternak i bataty umyć i obrać. Ugotować (najlepiej na parze), tak aby były miękkie.
  2. Kaszę jaglaną przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.
  3. Ugotowane warzywa i kaszę jaglaną ostudzić i następnie zblendować na gładką masę. Dodać przyprawy, a następnie spróbować i w razie potrzeby dodać soli.
  4. Przełożyć do kokilek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką lub bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Pasztet jest gotowy, gdy jest z zewnątrz chrupiący u mięciutki w środku.
Smacznego!





1 komentarz:

  1. ostatnio przekonałam się jak dobrze jest robić domowe pasztety, pyszne i zdrowe! a wegańskie zdecydowanie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń