Szybki Obiad: Zapiekanka z ciasta francuskiego ze szpinakiem

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Czas między świętami a Sylwestrem dla wielu oznacza dni wolne od pracy. Można w tym czasie poświęcić się robieniu wielu przyjemnych rzeczy jak spacery, jazda na łyżwach, nartach czy nawet rowerze, zakupy na wyprzedażach, odpoczywanie i ogólne nicnierobienie. Niekoniecznie ten czas musi być spędzony na gotowaniu (chyba, że ktoś lubi :)). Dlatego proponuję dziś kolejny przepis z serii Szybki Obiad, w roli głównej tarta, czy jak kto woli zapiekanka z warzyw znalezionych w lodówce. W tej zapiekance bakłażana można zastąpić cukinią, a zamiast pora można dać więcej cebuli lub odwrotnie. Niezbędne jest ciasto francuskie.




Zapiekanka  ze szpinakiem, pieczarkami, porem i bakłażanem

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
100g mrożonego szpinaku,
150 g pieczarek,
1 mały por (lub pół dużego),
1-2 szalotki lub jedna mała cebula,
1 mały bakłażan,
1 duży ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Szalotki (lub cebulę), por i czosnek drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażać, aż zmiękną.
  2. Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić (nie myć! - zbyt duża ilość wody psuje smak pieczarek i innych grzybów) i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na patelnię i podsmażać razem  z cebulą, porem i czosnkiem.
  3. W małym rondlu rozmrozić szpinak i odparować, go, żeby nie zbierała się woda na jego powierzchni, zbyt duża ilość wody nie sprzyja zapiekankom. :)
  4. Szpinak dodać do reszty warzyw. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
  5. Na blaszce  wyłożonej pergaminem ułożyć ciasto francuskie zaginając brzegi na ok. 1 cm do środka. Wyłożyć przygotowany i odparowany! farsz.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  7. Piec przez około 15-20 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złociste na brzegach.
Smacznego!

1 komentarz: