Sałatka z karmelizowaną brukselką, żurawiną i serem roquefort

środa, 10 grudnia 2014

Większość sałatek (nie tylko świątecznych!), które znam, serwowanych u moich rodziców, rodziny i mięsożernych przyjaciół ma tę wadę, że jest z mięsem. Jak się nad tym zastanowić, to mało która "znana" sałatka (no chyba że grecka, na którą większość wegetarian nie może już patrzeć), w restauracjach i barach jest bez mięsa. Dlaczego zawsze do sałatek trzeba dodawać mięso? Otóż nie trzeba! Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, żeby po 10 minutach od posiłku nie chciało nam się zapchać bułką czy porcją frytek. 
Sałatki z sałatami to jedno, ale sałatki na bazie majonezu czyli polska świąteczna specjalność, to już zupełnie inna sprawa. Wiadomo, że nie zjemy ciężkiej majonezowej sałatki, gdy jesteśmy na diecie, albo po prostu nie chcemy przez święta przytyć, ale kto powiedział, że nie można sałatki zjeść bez sosu? Dobrze dobrane składniki i przyprawy mogą obronić lekką sałatkę, bez konieczności polewania jej ciężkim sosem czy dressingiem. Oto przykład - sałatka z karmelizowaną brukselką, żurawiną, orzechami włoskimi, gruszką i serem roquefort. Słodki smak żurawiny, gruszki i karmelizowanej brukselki jest tu złamany ostrym smakiem najbardziej popularnego pleśniowego sera owczego na świecie - roqueforta zwanego u nas po prostu rokfor. Wyrabiany jest on we francuskim miasteczku Roquefort-sur-Soulzon, 







Sałatka z karmelizowaną brukselką, żurawiną i serem roquefort

Składniki:
300 g surowej brukselki,
3 garści roszponki,
garść suszonej żurawiny,
garść łuskanych włoskich orzechów,
1 gryszka,
100 g sera roquefort lub innego sera typu blue,
2 łyżki syropu karmelowego (można rozpuścić cukier),
2 łyżki oliwy lub oleju,
1/2 łyżeczki soli.



Przygotowanie:

  1. Brukselkę umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki i wyroić twardą białą "nóżkę".
  2. W misce wymieszać oliwę z syropem karmelowym, dodać też sól. Zamiast syropu karmelowego można użyć rozpuszczonego na patelni brązowego cukru.
  3. Brukselki przełożyć do miski z syropem i dokładnie całość wymieszać. Wyłożyć na blaszce przykrytej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w funkcji z termoobiegiem i piec przez ok 10-15 minut (brukselki powinny być przyrumienione).
  4. Obrane z łupiny orzechy również przełożyć na blaszkę i wstawić na kilka minut do piekarnika (może być po prostu na niższej półce niż brukselka). Gdy orzechy zaczną pachnieć wyciągnąć je, przełożyć na bawełnianą ścierkę i potrzeć. W efekcie gorzkawa skórka powinna odpaść. Krok ten można pominąć.
  5. Roszponkę umyć i osuszyć, następnie przełożyć do naczynia, w którym całość będzie podawana. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. Dodać też karmelizowaną brukselkę, orzechy i pokrojony bądź pokruszony ser pleśniowy, na końcu dorzucić żurawinę. 
Smacznego!



Wegetariański obiad IV Lekkie Święta Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

2 komentarze:

  1. Karmelizowana brukselka? Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie ją wypróbuj, jest zaskakująca w smaku!

      Usuń