Prosta świąteczna sałatka na ostro z rukolą

czwartek, 18 grudnia 2014

Już za tydzień święta, chwilę później sylwester. Jeśli zastanawiacie się co takiego możecie zrobić, czego jeszcze nie było na Waszych  świątecznych stołach lub nie wiecie co zrobić na sylwestra, to pędzę z pomocą i przepisem na prostą, pikantną świąteczną sałatkę z dodatkiem świeżej rukoli lub kiełków. Sałatka jest niezwykle łatwa w wykonaniu, a wszystkie składniki znajdziecie w sklepie za rogiem. Żadnych wymysłów. Prostota - na to stawiamy tym razem. Zatem szykujcie składniki i róbcie!




Pikantna sałatka na święta i sylwestra 


Składniki:
4 jajka,
150 g żółtego sera, (opcjonalnie),
garść rukoli,
mała garść kiełek np. rzodkiewki lub brokuła,
puszka czerwonej fasoli,
3  garci makaronu np. farfalle,
mały słoik mini korniszonów na ostro z chili,
3/4 puszki kukurydzy,
mały słoik marynowanych pieczarek,
1 cebula,
łyżeczka masła,
4-5 łyżek keczupu,
2-3 duże łyżki majonezu,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
sól.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki. 
  2. Ser pokroić w kostkę i dorzucić do pokrojonych jaj.
  3. czerwoną fasolę przełożyć na sitko, odcedzić z zalewy, przepłukać i jeszcze raz odcedzić. Dodać do salaterki.
  4. Pozostałe konserwowe warzywa również odcedzić, pieczarki przekroić na ćwiartki i przełożyć do salaterki.
  5. Cebulkę pokroić w  kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula zmięknie i zmieni kolor. Pozostawić do ostygnięcia i dodać do pozostałych składników.
  6. W dużym kubku dokładnie wymieszczć keczup z majonezem, tak aby nie było grudek. Dodać przyprawy. Sos powinien być bardzo pikantny, w razie konieczności dodać więcej pieprzu cayenne. Można równie dobrze dodać sproszkowane papryczki chili. Sos dodać do składników w misce i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki były dokładnie oblane sosem.
  7. Sałatkę można podać w dużej misce "przykrytą" rukolą i kiełkami lub też przełożyć jej porcje do mniejszych miseczek "na raz".
Smacznego!





No Comments Yet, Leave Yours!