Postna zupa grzybowa na Wigilię

sobota, 6 grudnia 2014

Jednym z tradycyjnych, staropolskich dań wigilijnych jest zupa grzybowa. Jest ona znacznie mniej popularna niż piękny, czerwony barszcz, ale z pewnością jest tu wielu takich, którzy święta kojarzą właśnie z tą zupą. Podawana na początku kolacji wigilijnej ma za zadanie "rozgrzać" żołądek przed następnymi daniami. 
Proponowana przeze mnie wersja zupy podana jest z warzywami z włoszczyzny, ale włoszczyznę można odłowić przed dodaniem namoczonych grzybów, wtedy uzyskamy czystą zupę, którą podaje się z makaronem na łazanki. Ja pozostanę przy swoim smaku i zapraszam na taką warzywną wersję zupy grzybowej, która nada się nie tylko na Wigilię, ale będzie także smacznym daniem obiadowym w inne zimowe dni.



Postna zupa grzybowa na Wigilię



Składniki:
ok. 100g suszonych podgrzybków lub prawdziwków,
2 marchewki,
2 pietruszki,
ćwiartka selera,
1/2 małego pora,
3 liście laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
sól,
makaron łazanki.


Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby zalać wodą i namaczać przez całą noc.
  2. Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Wstawić do garnka i zalać ok 3 l wody. Ugotować tak, aby były półtwarde. 
  3. Do wywaru warzywnego dodać namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (dzięki temu więcej aromatu pozostanie w zupie). Dodać również liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzić, czy grzyby zmiękły, jeśli nie gotować kolejne 10-15 minut.
  4. Na koniec doprawić solą do smaku. 
  5. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podać zupę z makaronem.



Smacznego!

Wegetariański obiad IVLekkie Święta 
Zupa na jesień Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zapewniam, że jej smak, a przede wszystkim aromat są zniewalające.

      Usuń
  2. dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń