Słodkie Bezglutenowe Amarantuski

środa, 5 listopada 2014

Jesień w pełni, choć temperatury za oknem zdecydowanie nie przypominają listopadowych. 
Nie sprzyja to gotowaniu rozgrzewających potraw, a i pieczenie ciastek korzennych, jakby mniejszą frajdę sprawia, dlatego też przygotowałam dla Was bezglutenowe ciasteczka amarantusowo-jaglane z dodatkiem żurawiny i nerkowców. Delikatnie słodkie amarantuski nadadzą się dla wszystkich pań dbających o linię, no i oczywiście dla łasuchów i ciasteczkowych potworów.


Cisateczka amarantusowo - jaglane

Składniki:
50 g amarantusa (przed ugotowaniem),
50 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem),
1 średniej wielkości jabłko starte na tarce,
garść żurawiny suszonej,
garść nerkowców,
1 łyżka oleju,
1 łyżka cukru trzcinowego,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
2-3 łyżki mąki gryczanej.


Przgotowanie:
  1. Kaszę jaglaną i amarantus przelać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki po ugotowaniu. Gotować razem do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ja staram się dodać tyle wody, żeby wygotowała się ona w trakcie gotowania i nie było konieczności odcedzania kaszy po ugotowaniu.
  2. Jabłko wymieszać z przyprawami, olejem i cukrem. 
  3. Dodać kaszę jaglaną i amarantus. Dokładnie wymieszać. Jeśli jabłko okaże się zbyt soczyste dodać mąki gryczanej, tak, żeby dało się z łatwością formować ciastka.
  4. Ciastka wykładać na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut.



Amarantus - super zboże XXI wieku

2 komentarze:

  1. pyszne i zdrowe- takie lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dołączenie do akcji. Przepyszne zdrowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń