Prosta pasta słonecznikowo-bazyliowa

czwartek, 27 listopada 2014

Witajcie po dłuższej przerwie. Nie jest łatwo jednocześnie ogarnąć przeprowadzkę,  skręcanie mebli, pracę, leczenie i prowadzenie bloga. Jak widać najbardziej cierpi na tym blog. Jest mnóstwo przepisów czekających na dodanie, a ja nie mam czasu, żeby je zredagować, ba nawet siedzenie przed komputerem to dla mnie ostatnio rzadkość. Dlatego w wolnej chwili postanowiłam nadrobić trochę zaległości. 
Przygotowałam dla Was pyszną pastę słonecznikową. Jak już pewnie zauważyliście nie jest to pierwsza taka pasta na tym blogu. Więcej przepisów na pasty znajdziecie w zakładce "Do Chleba". Tymczasem namaczajcie słonecznik i przygotujcie sobie pyszną pastę słonecznikowo-bazyliową.




Składniki:

250 g ziaren słonecznika,
spora garść świeżej bazylii (najlepiej 4-5 łodyżek z liśćmi)
50 g suszonych śliwek,
2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie),
2 ząbki czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
5 łyżek zimnej wody,
płaska łyżeczka mielonego kminu,
pieprz świeżo mielony,
sól do smaku.



Przygotowanie:
  1. Ziarna słonecznika opłukać na sitku pod bieżącą wodą, przełożyć do miski i zalać wodą, tak, aby nad warstwą słonecznika znajdowało się ok 4-5 cm wody. Odstawić na noc do namoknięcia. Przed przygotowaniem pasty słonecznik odcedzić, a następnie przełożyć do naczynia, w którym będzie blendowany.
  2. Śliwki zalać wrzątkiem i namaczać przez kilka minut. Gdy zmiękną odcedzić i przełożyć do naczynia ze słonecznikiem.
  3. Czosnek obrać i przekroić na mniejsze cząstki, przełożyć do słonecznika.
  4. Bazylię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dodać do reszty składników.
  5. Całość zmielić na gładką masę blendując około 5 minut (tu czas może się wydłużyć jeśli blender ma mniejszą moc). Następnie dodać przyprawy oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Smacznego!


1 komentarz: