Zupa kukurydziana z chrupiącymi krakersami

wtorek, 28 października 2014

Witajcie drodzy czytelnicy i czytelniczki. Dziś nadaję zdalnie z tabletu, z całkiem nietypowej lokalizacji jaką jest szpital. Odziwo dostaję tu dość smaczne wegetariańskie jedzenie więc nie muszę się martwić o catering. Mimo to tesknię za gotowaniem swoich ulubionych dań i dzieleniem się z Wami swoimi przepisami. Ale na całe szczęście mam dostęp do bezprzewodowego internetu prosto z tabletu i mogę podzielić się przepisem, który na publikacje czeka już od jakiegoś czasu. Oto przepis na znaczną i sycącą zupę kukurydzianą z bezglutenowymi i chrupiącymi krakersami.






Zupa kukurydziana z krakersami jaglano - amarantusowymi


Składniki:
Zupa kukurydziana
4 kolby kukurydzy lub 2 odsedzone puszki kukurydzy,
2 szalotki,
2 ziemniaki,
1 marchew,
1 papryczka chilli wraz z pestkami,
1 duży ząbek czosnku,
1 płaska łyżeczka kurkumy,
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 
1\2 łyżeczki suszonej mięty,
1\2 łyżeczki suszonych liści kolendry,
1\4 łyżeczki mielonej komendy,
1\4 łyżeczki mielonego imbiru,
Sòl i pieprz do smaku.

Krakersy jaglano-amarantusowe
50 g suchej kaszy jaglanej,
50g ziarna amarantusa,
2 łyżeczki purée z dyni,
1 łyżeczka oleju o neutralnym zapachu np. Z rzepaku lub pestek winogron,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1\2 łyżeczki curry w proszku.



Przygotowanie:
Zupa kukurydziana
  1. W średniej wielkości garnku ugotować wczesniej obrana i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki.
  2. Szalotki wraz z chili pokroić w plastry i podsmażyć na łyżeczce oliwy.
  3. Kolby kukurydzy ugotować malarze i ostudzić. Następnie ustawić jedną kolbę prostopadle do deski i odkoić ugotowane ziarna przedkładając je do ugotowanych w garnku warzyw. To samo zrobić z pozostałymi kolbami. 
  4. Do garnka dodać podsmażoną papryczkę z szalotką i przyprawy. Całość zblenować.

Krakersy jaglano-amarantusowe:
  1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku przedugotowaniem jej do miękkości w jednym garnku z amarantusem.
  2. Ugotowane mieszankę odcedzić i ostudzić. 
  3. Do mieszanki dodać purée z dyni przygotowane jak w tym przepisie na zupę dyniową z mlekiem kokosowym oraz wszystkie przyprawy, sos sojowy i olej. Dokładnie wymieszać. Można odprawić do smaku.
  4. Wykładać na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagranym do 150 stopni w funkcji termoobiegu przez około 25 minut. 
Krakersy można podawać samodzielnie jako bezglutenową przekąska na dowolnej imprezie np Halloween





Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II



2 komentarze: