
Witajcie drodzy czytelnicy i czytelniczki. Dziś nadaję zdalnie z tabletu, z całkiem nietypowej lokalizacji jaką jest szpital. O dziwo dostaję tu dość smaczne wegetariańskie jedzenie więc nie muszę się martwić o catering. Mimo to tesknię za gotowaniem swoich ulubionych dań i dzieleniem się z Wami swoimi przepisami. Ale na całe szczęście mam dostęp do bezprzewodowego internetu prosto z tabletu i mogę podzielić się przepisem, który na publikacje czeka już od jakiegoś czasu. Oto przepis na znaczną i sycącą zupę kukurydzianą z bezglutenowymi i chrupiącymi krakersami.

Zupa kukurydziana z krakersami jaglano – amarantusowymi

Składniki
Zupa kukurydziana:
4 kolby kukurydzy lub 2 odsedzone puszki kukurydzy,
2 szalotki,
2 ziemniaki,
1 marchew,
1 papryczka chilli wraz z pestkami,
1 duży ząbek czosnku,
1 płaska łyżeczka kurkumy,
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
12 łyżeczki suszonej mięty,
12 łyżeczki suszonych liści kolendry,
14 łyżeczki mielonej komendy,
14 łyżeczki mielonego imbiru,
Sòl i pieprz do smaku.
Krakersy:
50 g suchej kaszy jaglanej,
50g ziarna amarantusa,
2 łyżeczki purée z dyni,
1 łyżeczka oleju o neutralnym zapachu np. Z rzepaku lub pestek winogron,
1 łyżeczka sosu sojowego,
12 łyżeczki curry w proszku.
Instructions
Zupa kukurydziana:
W średniej wielkości garnku ugotować wczesniej obrana i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki.
Szalotki wraz z chili pokroić w plastry i podsmażyć na łyżeczce oliwy.
Kolby kukurydzy ugotować malarze i ostudzić. Następnie ustawić jedną kolbę prostopadle do deski i odkoić ugotowane ziarna przedkładając je do ugotowanych w garnku warzyw. To samo zrobić z pozostałymi kolbami.
Do garnka dodać podsmażoną papryczkę z szalotką i przyprawy. Całość zblenować.
Szalotki wraz z chili pokroić w plastry i podsmażyć na łyżeczce oliwy.
Kolby kukurydzy ugotować malarze i ostudzić. Następnie ustawić jedną kolbę prostopadle do deski i odkoić ugotowane ziarna przedkładając je do ugotowanych w garnku warzyw. To samo zrobić z pozostałymi kolbami.
Do garnka dodać podsmażoną papryczkę z szalotką i przyprawy. Całość zblenować.
Krakersy jaglano-amarantusowe:
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku przedugotowaniem jej do miękkości w jednym garnku z amarantusem.
Ugotowane mieszankę odcedzić i ostudzić.
Do mieszanki dodać purée z dyni przygotowane jak w tym przepisie na zupę dyniową z mlekiem kokosowym oraz wszystkie przyprawy, sos sojowy i olej. Dokładnie wymieszać. Można odprawić do smaku.
Wykładać na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagranym do 150 stopni w funkcji termoobiegu przez około 25 minut.


świetna zupa!
O kurczę, ale tu smacznie, pełnia zadowolenia!