Pyszna pasta z awokado

piątek, 10 października 2014

Dziś przygotowałam specjalnie dla Was przepis na pyszną pastę kanapkową z awokado. Do jej przygotowania nie potrzebujecie blendera, wystarczy widelec. Dojrzałe awokado bardzo łatwo się rozgniata. Pastę z tego owocu możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Jeśli pasta zmieni kolor na brązowy to tylko dlatego, że utleniają się związki, które są w nim zawarte, smak takiej pasty się nie zmieni, jedynie wygląd będzie mniej atrakcyjny. Dlatego pastę najlepiej zjadać na świeżo. Jeśli jednak chcecie zachować jej zielony kolor dodajcie więcej soku z cytryny lub limonki, powinien on zatrzymać proces utleniania.







Pikantna pasta z awokado


Składniki:
1 dojrzałe awokado,
1 papryczka chilli lub pepperoni,
1 łyżeczka pasty tahini,
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (lub słodko-ostrej),
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
sól.

Przygotowanie:


  1. Awokado nacinamy nożem dookoła, łapiemy w obie ręce i przekręcamy w przeciwne strony. Otrzymujemy dwie połówki, z których łatwo wydłubać cały miąższ, który przekładamy do miseczki.
  2. Dodajemy sok z cytryny i widelcem rozdrabniamy całe awokado, tworząc pastę. Dodajemy tahini oraz musztardę i mieszamy.
  3. Papryczkę kroimy w drobne kawałki i dodajemy do pasty, można dodać również pestki, pasta będzie smaczniejsza, gdy będzie ostra.


Czas na awokado

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam awokado, muszę sobie przyrządzić taką pastę, bo juz od dawna mam ochotę na coś pysznego do kanapek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli smakuje tak jak wygląda to poproszę troszkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała pasta, muszę wypróbować:)
    www.fantazjesmaku.weebly.com

    OdpowiedzUsuń