Chrupiące soczewicowe paszteciki

czwartek, 2 października 2014

Lubię chrupać, to na prawdę uzależniające zajęcie. Na moje nieszczęście w każdym sklepie są półki z chrupiącymi przekąskami, które są po prostu niezdrowe, tuczące, wypchane chemią i konserwantami. Można je zastąpić ciecierzycowymi chrupkami lub orzechami w słodko pikantnej otoczce, ale można też pochrupać pyszne paszteciki z brązowej soczewicy z dodatkiem marchewki i przypraw. To 100% wegańska i bezglutenowa przekąska, która z całą pewnością nada się też na imprezy. Zapraszam zatem do próbowania.




Chrupiące paszteciki z soczewicy

Składniki:

2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy,
2 marchewki,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki ziaren słonecznika,
1/2 cebuli,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski),
1/2 łyżeczki curry w proszku,
sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Ustawić funkcję termoobiegu.
  2. 3/4 soczewicy zblendować na gładką masę, przełożyć do miski razem z pozostałą soczewicą. Dodać również słonecznik.
  3. Na tarce zetrzeć marchewkę, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i dorzucić wszystko do miski, dodać olej.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, spróbować i dosolić według upodobań.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć uformowane medaliony, piec w piekarniku przez około 40-45 minut.
Smacznego!




5 komentarzy:

  1. mniam! z chęcią zjadłabym kilka... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne są! schrupałabym :) myślę, że idealnie sprawdzą się jako dodatek do szkolnego lunch-box'a ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zrobię! :) Ile ich wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń