• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Be Fit

Bakłażany + pomidory + boczniaki + kasza jaglana

Czas na faszerowanie. Faszerować dziś będziemy bakłażany i to jak? Sezonowo faszerować! Paprykę i pomidory, a przede wszystkim bakłażany dostaniecie na wszystkich targowiskach, po boczniaki udać się musicie do marketu lub delikatesów. Ugotujcie do tego kaszę jaglaną. Jeśli wyjdzie Wam za dużo farszu, nie martwcie się! Możecie go zapakować do pojemnika i zjeść w pracy na następny dzień, o ile nie zniknie w trakcie kolacji. 😉
Jedno jest pewne, to danie będzie Wam smakowało w te piękne jesienne dni, gdy za oknem świeci słońce, a w powietrzu czuć jeszcze lato.

1

Bakłażany zapiekane z farszem pomidorowo – paprykowym z dodatkiem boczniaków i kaszy jaglanej

Składniki

2 średnie bakłażany,
2 -3 pomidory,
2 ząbki czosnku,
około 100 g boczniaków,
1 słodka czerwona papryka,
1 duża szalotka,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 płaska łyżeczka tymianku,
1 płaska łyżeczka rozmarynu,
mozzarella (na wierzch),
sól, pieprz i oliwa z oliwek.

Przygotowanie

Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kostkę, przy użyciu pędzla kuchennego posmarować oliwą i posolić. Odstawić na 30 minut.

Następnie wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i piec przez 15 minut, używając funkcji termoobiegu. Po upieczeniu ostudzić i wydłubać ze środka ponacinaną część bakłażana.
Boczniaki pokroić w paski o podsmażyć na oliwie z oliwek.
Szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory oraz dodać upieczonego bakłażana, wszystko podsmażać przez około 5-7 minut ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Następnie dodać szklankę wody lub bulionu warzywnego, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i dusić przez kolejne 5 minut. Na koniec dodać kaszę jaglana i boczniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodać trochę wody.
W wydrążonych bakłażanach ułożyć farsz i pokrojoną w plastry lub startą na tarce mozzarellę.
Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut.

3
4
Smacznego!

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Pozostaw odpowiedź Olga Pi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Olga Pi says

    2014-10-20 at 15:36

    Zjadłabym;)

    Odpowiedz
  2. Magdalena Kuchaja says

    2014-10-20 at 18:16

    przepadam za zapiekanymi warzywami! to danie na pewno by mi smakowało 🙂

    Odpowiedz
  3. Olka says

    2014-10-21 at 20:35

    U nas w domu bakłażany idą w każdej postaci, z takimi dodatkami nie podawałam, ale wydaje mi się to trafione połączenie.

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka