Wystrzałowa, pikantna zupa dyniowa

piątek, 19 września 2014

Jeśli jesień to tylko i wyłącznie dyniowa. W tej chwili na bazarach można spotkać kilka odmian tego fantastycznego warzywa: dynię zwyczajną, piżmową, olbrzymią hokkaido, muscat i wszelkiego rodzaju dynie ozdobne. Ale to tylko niektóre z ponad 20 gatunków dyniowatych, które możemy spotkać w uprawach i na bazarach. Jeśli mowa o dyni warto wspomnieć, że należy ona do tej samej rodziny co arbuz, tykwa i ogórek. Jest świetnym źródłem białka, zawiera witaminy A, B1, B2, C i PP, jest bogata w fosfor, żelazo, wapń i potas.  Warto wiedzieć również, że dynia odkwasza organizm, dlatego, nie faszerujcie się jakimiś odkwaszaczami z reklam, tylko kupujcie dynię i szykujcie moją odlotową zupę dyniową!




Wystrzałowa, pikantna zupa dyniowa



Składniki:
1,5 - 2 kg dyni,
4 marchewki,
1 pietruszka,
1 mały, młody seler,
1 młody por (mały),
1 papryczka chili,
1,5 cm imbiru (lub 1/2 łyżeczki zmielonego),
200 ml mleka kokosowego,
1,5 litra wody,
2 liście laurowe, 4  ziela angielskie,
sół i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić w ćwiartki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 35 minut (opcja termoobiegu).
  2. Marchewki i włoszczyznę obrać i wrzucić do garnka z wodą, zielem angielskim i liściami laurowymi. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyciągnąć liście oraz ziele.
  3. Upieczoną dynię obrać ze skóry i przełożyć do garnka (dynia powinna być bardzo miękka i wręcz rozpadać się). Dorzucić starty imbir i pokrojona papryczkę chilli. Całość zblendować na gładką masę.
  4. Dodać mleko kokosowe sól i pieprz i dokładnie zamieszać całą zupę. Jeśli zupa będzie zbyt mdła można dodać trochę soku z cytryny lub dosolić.
Smacznego!

Dynia na słodko i słono

3 komentarze:

  1. Też ostatnio gotowałam zupę dyniową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale podejrzewam, że nie była tak dobra jak moja!

      Usuń
  2. Podoba mi się pomysł na tą zupkę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń