Tarta owsiana z figami, oliwkami i sosem tymiankowym

wtorek, 16 września 2014

Sezon na figi trwa. Właśnie teraz w każdym markecie i dyskoncie, rzadziej na targowiskach, dostaniecie te egzotyczne owoce. Zatem szybko biegnijcie po swoje figi i pozostałe składniki i szykujcie coś  kosmicznego na obiad!



Składniki:
Ciasto na tartę owsianą:
ok. 2 szklanki mąki owsianej,
2 jajka,
1/2 kostki zimnego masła,
3 łyżki śmietany,
szczypta soli.



Farsz do tarty:
1 opakowanie szpinaku (ok 150-200 g),
2 figi,
20 czarnych oliwek,
1 awokado,
2 ząbki czosnku,
100 ml słodkiej śmietanki
100 g ricotty,
50 g gorgonzoli,
mała garść świeżego tymianku.



Przygotowanie:

  1. Masło wyciągnąć z lodówki i wkroić jego kawałki do mąki usypanej na stolnicy. Wyrobić , po czym dodać jajka i zagniatać dalej. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać śmietany . Wyrobić na gładką masę, zbitą w kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut (do godziny).
  2. Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować tak, aby mieściło się w formie do tarty, a nawet wystawało poza brzegi. Następnie wyłożyć ciasto w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formie i okroić nożem wystające części. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika na 15 minut.
  3. Szpinak wrzucić na wrzątek i następnie zblanszować pod zimną wodą. Odsączyć.
  4. Oliwki pokroić w plastry, awokado obrać i pokroić w plastry, to samo zrobić z figami.
  5. W rondlu zagrzać śmietankę i wrzucić gorgonzolę, tak, żeby się rozpuściła, następnie dodać ricottę. Dodać czosnek drobno posiekany wraz ze świeżym tymiankiem. Zestawić z ognia
  6. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika. Wyłożyć szpinak, awokado, figi oraz oliwki i dodać sos.
  7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 15 minut. 
Smacznego!


3 komentarze: