Pikantna pasta mango z fetą i czarnuszką

piątek, 26 września 2014

No i przyszła. Jesień oczywiście. Zdążyła już pokazać swoją ciemną stronę przyciągając za sobą gnane podmuchami arktycznego powietrza, ołowiane chmury niosące deszcz. Brr! Aura z dnia na dzień zmieniła się z ciepłej i słonecznej na prawdziwie jesienną i senną.
Nie dość tego, w moim mieszkaniu jest zimno, bo sezon grzewczy jeszcze się nie zaczął i oprócz bluzy oplatam się kocem, popijam rozgrzewającą śliwkowo-cynamonową herbatkę z dodatkiem imbiru i podjadam pierwsze rozgrzewające potrawy i przekąski, takie jak pikantna zupa z dyni z mleczkiem kokosowym  czy chociażby pikantna pasta mango z fetą i czarnuszką, którą właśnie dla Was przygotowałam!


Pasta mango z fetą i czarnuszką



Składniki:
1 duże dojrzałe mango,
150 g fety,
2 łyżki jogurtu bałkańskiego lub greckiego (opcjonalnie),
1/2 papryczki chili (bez pestek),
1 łyżeczka czarnuszki.



Przygotowanie:

Do miski wrzucamy obrane mango, fetę, jogurt i pokrojoną papryczkę i blendujemy na gładką masę.
Następnie przekładamy do mniejszej miseczki i posypujemy czarnuszką. Jako dip podajemy schłodzone, do kanapek - wedle uznania. Pasta doskonale smakuje z chrupkim pieczywem kukurydzianym lub ryżowym.








1 komentarz: