
Nietypowe połączenia smaków – zaczynam być w tej dziedzinie ekspertem. Najchętniej ostatnio łączę 3 smaki: słodki, słony i ostry. Tym razem postanowiłam dorzucić do nich jeszcze kwaśny i gorzki do kompletu i voila!
Niecodzienne curry 5 smaków

Składniki
Przygotowanie
Soczewicę ugotować do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, zamieszać od czasu do czasu. Po 5 minutach dorzucić kolendrę i gorczycę. Zamieszać i podsmażać przez 3 minuty, następnie wrzucić pokrojone w kostkę morele i marchewkę oraz cukinie. Smażyć przez chwilę, po czym zalać bulionem i dusić przez 20 minut
Po uduszeniu 1/4 warzyw z patelni przełożyć do blendera i zmiksować.
Dorzucić zblendowaną masę do reszty warzyw. Dodać pozostałe przyprawy i jogurt.

Comments