Niecodzienne curry 5 smaków

środa, 10 września 2014

Nietypowe połączenia smaków - zaczynam być w tej dziedzinie ekspertem. Najchętniej ostatnio łączę 3  smaki: słodki, słony i ostry. Tym razem postanowiłam dorzucić do nich jeszcze kwaśny i gorzki do kompletu i voila!





Niecodzienne curry 5 smaków


Składniki:
2 nieduże cukinie,
2 nieduże marchewki,
3 morele świeże,
2 ząbki czosnku
1 cebula,
1 szklanka bulionu warzywnego,
3 łyżeczki jogurtu,
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala,
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chilli,
1/4 łyżeczki mieszanki przypraw curry,
1/4 łyżeczki kolendry,
1/4 łyżeczki gorczycy,
olej do smażenia (u mnie cytrynowy);
1 szklanka zielonej soczewicy.



Przygotowanie:
  1. Soczewicę ugotować do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, zamieszać od czasu do czasu.  Po 5 minutach dorzucić kolendrę i gorczycę. Zamieszać i podsmażać przez 3 minuty, następnie wrzucić pokrojone w kostkę morele i marchewkę oraz cukinie. Smażyć przez chwilę, po czym zalać bulionem i dusić przez 20 minut
  3. Po uduszeniu 1/4 warzyw z patelni przełożyć do blendera i zmiksować.
  4. Dorzucić zblendowaną masę do reszty warzyw. Dodać pozostałe przyprawy i jogurt.
Smacznego!



No Comments Yet, Leave Yours!