Szybki Obiad: Makaron z grillowanymi warzywami

wtorek, 19 sierpnia 2014

Moja wakacyjna przerwa okazała się być dłuższa niż przewidywałam. Wyprawę 5000 km na południe opiszę Wam w osobnym poście. Tymczasem mam dla Was przepis na smaczny makaron z grillowanymi warzywami. Jeśli macie własny grill elektryczny lub choćby opiekacz lub patelnie do grillowania możecie w krótkim czasie przygotować sobie to smaczne danie.




Makaron z grillowanymi warzywami
Składniki:
2 dojrzałe pomidory,
2 garści fasolki szparagowej,
1 mała czerwona papryka,
1 mała żółta cukinia,
3 gałązki świeżego tymianku,
kilka listków świeżego oregano,
(świeże zioła można zastąpić suszonymi dodając ok 1/4 łyżeczki),
1,5 szklanki ulubionego makaronu,
ząbek czosnku,
łyżeczka oliwy z oliwek,
sól do smaku.


Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Cukinię pokroić w półksiężyce paprykę w plasterki lub kwadraty, fasolkę obrać i podgotować przez 5 minut.
  3. Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony w drobne plasterki czosnek i świeże zioła. Podsmażać przez 2 minuty uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Następnie wrzucić pomidory i dalej podsmażać, przez 5 minut. Gdy pomidory puszczą sok dodać kilka łyżek wody i dusić kolejne 7 minut pod przykryciem. Doprawić solą do smaku.
  4. Połowę sosu przełożyć do blendera i zmiksować, a następnie dodać z powrotem do sosu.
  5. Cukinię,  i odcedzoną fasolkę przełożyć na grill i opiekać tak długo, aż warzywa będą opieczone z zewnątrz, a w środku soczyste i nie będą surowe. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z temperaturą. Lepiej, aby grillowanie trwało dłużej, niż przypalić warzywa.
  6. Makaron wyłożyć na talerzu, polać sosem i ułożyć na wierzchu warzywa.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. uwielbiam wegetariańskie dania z makaronem w roli głównej :) wygląda naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń