• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Dietetyczne Pyszności

Szybki Obiad: Makaron z grillowanymi warzywami

Moja wakacyjna przerwa okazała się być dłuższa niż przewidywałam. Wyprawę 5000 km na południe opiszę Wam w osobnym poście. Tymczasem mam dla Was przepis na smaczny makaron z grillowanymi warzywami. Jeśli macie własny grill elektryczny lub choćby opiekacz lub patelnie do grillowania możecie w krótkim czasie przygotować sobie to smaczne danie.
2

Makaron z grillowanymi warzywami

Składniki

2 dojrzałe pomidory,
2 garści fasolki szparagowej,
1 mała czerwona papryka,
1 mała żółta cukinia,
3 gałązki świeżego tymianku,
kilka listków świeżego oregano,
(świeże zioła można zastąpić suszonymi dodając ok 1/4 łyżeczki),
1,5 szklanki ulubionego makaronu,
ząbek czosnku,
łyżeczka oliwy z oliwek,
sól do smaku.

Przygotowanie

 Makaron ugotować al dente.
Cukinię pokroić w półksiężyce paprykę w plasterki lub kwadraty, fasolkę obrać i podgotować przez 5 minut.
Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony w drobne plasterki czosnek i świeże zioła. Podsmażać przez 2 minuty uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Następnie wrzucić pomidory i dalej podsmażać, przez 5 minut. Gdy pomidory puszczą sok dodać kilka łyżek wody i dusić kolejne 7 minut pod przykryciem. Doprawić solą do smaku.
Połowę sosu przełożyć do blendera i zmiksować, a następnie dodać z powrotem do sosu.
Cukinię,  i odcedzoną fasolkę przełożyć na grill i opiekać tak długo, aż warzywa będą opieczone z zewnątrz, a w środku soczyste i nie będą surowe. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z temperaturą. Lepiej, aby grillowanie trwało dłużej, niż przypalić warzywa.
Makaron wyłożyć na talerzu, polać sosem i ułożyć na wierzchu warzywa.

3

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Agata says

    2014-08-19 at 16:06

    uwielbiam wegetariańskie dania z makaronem w roli głównej 🙂 wygląda naprawdę apetycznie!

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka