
Moja wakacyjna przerwa okazała się być dłuższa niż przewidywałam. Wyprawę 5000 km na południe opiszę Wam w osobnym poście. Tymczasem mam dla Was przepis na smaczny makaron z grillowanymi warzywami. Jeśli macie własny grill elektryczny lub choćby opiekacz lub patelnie do grillowania możecie w krótkim czasie przygotować sobie to smaczne danie.

Makaron z grillowanymi warzywami

Składniki
2 dojrzałe pomidory,
2 garści fasolki szparagowej,
1 mała czerwona papryka,
1 mała żółta cukinia,
3 gałązki świeżego tymianku,
kilka listków świeżego oregano,
(świeże zioła można zastąpić suszonymi dodając ok 1/4 łyżeczki),
1,5 szklanki ulubionego makaronu,
ząbek czosnku,
łyżeczka oliwy z oliwek,
sól do smaku.
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Cukinię pokroić w półksiężyce paprykę w plasterki lub kwadraty, fasolkę obrać i podgotować przez 5 minut.
Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony w drobne plasterki czosnek i świeże zioła. Podsmażać przez 2 minuty uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Następnie wrzucić pomidory i dalej podsmażać, przez 5 minut. Gdy pomidory puszczą sok dodać kilka łyżek wody i dusić kolejne 7 minut pod przykryciem. Doprawić solą do smaku.
Połowę sosu przełożyć do blendera i zmiksować, a następnie dodać z powrotem do sosu.
Cukinię, i odcedzoną fasolkę przełożyć na grill i opiekać tak długo, aż warzywa będą opieczone z zewnątrz, a w środku soczyste i nie będą surowe. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z temperaturą. Lepiej, aby grillowanie trwało dłużej, niż przypalić warzywa.
Makaron wyłożyć na talerzu, polać sosem i ułożyć na wierzchu warzywa.
Cukinię pokroić w półksiężyce paprykę w plasterki lub kwadraty, fasolkę obrać i podgotować przez 5 minut.
Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony w drobne plasterki czosnek i świeże zioła. Podsmażać przez 2 minuty uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Następnie wrzucić pomidory i dalej podsmażać, przez 5 minut. Gdy pomidory puszczą sok dodać kilka łyżek wody i dusić kolejne 7 minut pod przykryciem. Doprawić solą do smaku.
Połowę sosu przełożyć do blendera i zmiksować, a następnie dodać z powrotem do sosu.
Cukinię, i odcedzoną fasolkę przełożyć na grill i opiekać tak długo, aż warzywa będą opieczone z zewnątrz, a w środku soczyste i nie będą surowe. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z temperaturą. Lepiej, aby grillowanie trwało dłużej, niż przypalić warzywa.
Makaron wyłożyć na talerzu, polać sosem i ułożyć na wierzchu warzywa.

uwielbiam wegetariańskie dania z makaronem w roli głównej 🙂 wygląda naprawdę apetycznie!