Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

sobota, 5 lipca 2014

Udało mi się w końcu dostać jarmuż w sklepie. Pierwsze co, to przygotowałam sobie czipsy z jarmużu... i rozczarowałam się. W zapachu przypominały pieczonego kalafiora, natomiast w smaku trochę rozpływający się w ustach, chrupiący... karton. Nie poddałam się jednak i przygotowałam je jeszcze raz przygotowując pikantną zalewę, mieszając ją z kawałkami jarmużu. Wyszło dużo lepiej. Jednakże fanka jarmużowych czipsów chyba nie zostanę. Pięknie prezentują się one za to jako dodatek do zupy czy sałatki, z pewnością zaskoczą gości, bo jako dekoracja są piękne. 
Ale dziś to nie jarmuż jest gwiazdą programu a soczewica w połączeniu z mlekiem kokosowym i przyprawami. Rewelacyjna, sycąca potrawa, zdecydowanie sprawdzi się jako danie główne. 
Do przygotowania tej zupy potrzebny będzie bulion warzywny. Mamy lato i młode warzywa są na wyciągnięcie ręki, więc nie zastanawiajcie się czy użyć kostki czy włoszczyzny i wybierzcie tę drugą. Dobry wywar z warzyw to podstawa smacznej zupy. W przepisie podałam orientacyjną ilość wywaru warzywnego, ale tak na prawdę może być potrzebne więcej, gdyż woda w trakcie gotowania soczewicy odparowuje i jest przez nią częściowo wchłaniana.Dlatego możecie przygotować więcej bulionu i część odlać do naczynia i dodać w razie potrzeby do zupy.
A teraz zbierajcie składniki i przygotowujecie zupę soczewicową.





Zupa soczewicowa z mlekiem kokosowym


Składniki:
bulion warzywny:
4 młode marchewki,
1 młody por,
1 młody seler z liśćmi,
1 młoda pietruszka z natką,
1 mała cebulka,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego.

zupa soczewicowa
1,5 - 2 l bulionu warzywnego,
1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
200 ml mleka kokosowego (ok 0,5 puszki),
2 marchewki z bulionu pokrojone w plastry,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżki ziaren kuminu,
1/3 łyżki ziaren kolendry,
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki kozieradki mielonej,
1 łyżeczka cukru,
sól do smaku.

czipsy z jarmużu
garść jarmużu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć i obrać. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać zielę i liście laurowe. Zagotować i gotować przez ok 15 minut.
  2. Bulion przelać do drugiego garnka, doprowadzić do wrzenia i wrzucić przemytą na sitku soczewicę. Gotować tak długo, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. 
  3. 1/3 zupy soczewicowej przełożyć do blendera i zmiksować, a nastepnie przełożyć z powrotem do garnka.
  4.  Dorzucić marchewkę z bulionu pokrojoną w plastry, a także mleko kokosowe i przyprawy. Doprawić do smaku dodając cukier i sól.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. jarmuż umyć, osuszyć i odciąć zgrubiałe łodygi i przełożyć do miski. W mniejszym naczyniu wymieszać oliwę i przyprawy. Zalać jarmuż, dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec przez 4-6 minut, czipsy powinny być chrupiące, ale nie przypalone.
Smacznego!

Wegetariański obiad III

1 komentarz:

  1. Śliczny kolor :) Jeszcze nigdy nie jadłam soczewicy, ciekawi mnie jej smak...

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń