Zdrowy i smaczny lunch do pracy

piątek, 11 lipca 2014

Co takiego dobrego można zjeść w pracy w taki upalny dzień jak dziś? Świetnym rozwiązaniem będzie sałatka z bobu, fasolki szparagowej i pomidorów z dodatkiem świeżych ziół. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. Będzie smaczna również na ciepło, po podgrzaniu. Podaję przepis na dwie porcje.


Sałatka na lunch z bobem i fasolką szparagową

Składniki:
2 garści bobu, 
po jednej garści zielonej i żółtej fasolki szparagowej
1,5 pomidora,
kilka pomidorków koktajlowych,
kilka gałązek natki pietruszki i szczypioru,
po łyżce świeżych ziół: oregano, tymianku,
łyżka masła.


Przygotowanie:

  1. Z fasolki poodkrajać końcówki i łyko, przemyć na sitku i ugotować do miękkości.
  2. Bób przemyć i również ugotować do miękkości.
  3. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić poszatkowane zioła, a następnie pokrojone w kostkę pomidory (oprócz koktajlowych, te przekroić na pół i zaczekać z ich wrzuceniem). Smażyć przez 5-10 minut, powinny zmięknąć i puścić cały sok.
  4. Wrzucić fasolkę, bób i pomidorki koktajlowe a także szczypior i natkę.
  5. Doprawić  do smaku solą.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Zdecydowanie dobry pomysł, podoba mi się ta sałatka.

    OdpowiedzUsuń