Wege grillowanie - czyli szaszłyki 100% roślinne

wtorek, 22 lipca 2014

W życiu każdego pożeracza zieleniny przychodzi taki dzień, gdy znajomi, rodzina, przyjaciele zapraszają go na grilla lub ognisko. Wiadomo oni – mięsożercy nie mają się czym martwić – w każdym szanującym się sklepie znajdą gotowe, przyprawione kawałki mięsa w sam raz do opiekania na ogniu, my będziemy musieli zadowolić się poszukiwaniem odpowiedniego tofu i świeżych warzyw. Ale nie jest to żaden powód do zmartwień - wręcz przeciwnie!

Mój poprzedni weekend upłynął pod znakiem wege grillowania, Pharella Williamsa i pięknej pogody. Letni sposób na ładowanie baterii na kolejny tydzień za biurkiem. Do tego ognisko i szaszłyki z sosem tahini z marynowanym tofu czosnkowym oraz pieczona cukinia. Czad, polecam każdemu, bo w końcu nie trzeba być wege, żeby zjeść te pyszne roślinne szaszłyki. Owszem, nie mają one nic wspólnego z karkówką czy boczkiem z grilla bo w końcu nie o to chodzi w byciu wege, żeby rośliny miały udawać mięso...

Moje szaszłyki przygotowałam marynując tofu przez 24 godziny w słoiku. O marynowaniu tofu pisałam jakiś czas temu o tu. Pod podanym linkiem znajdują się przepisy na 3 różne marynaty, dziś podam Wam kolejną.
Grillując cukinię polecam pokroić ją w plastry grubości ok 3 centymetrów, z wierzchu się ugrilluje, a w środku będzie soczysta. Najlepsza będzie żółta cukinia, którą dostaniecie na bazarze lub w dobrze zaopatrzonym markecie.
Jeśli będziecie urządzać grillowanie w większej grupie znajomych warto przyrządzić prosta sałatkę czy grzanki czosnkowe.





Wege szaszłyki z sosem z tahini



Składniki:
marynata do tofu:
2-3 łyżeczki chutneyu z papaii i limetki lub chutneyu z mango,
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach utartej w moździerzu,
mała garść świeżej kolendry,
1/2 łyżeczki płatków chilli,
1 kostka tofu czosnkowego (może też być naturalne, wtedy polecam dodać do marynaty ząbek czosnku)

szaszłyki wegetariańskie:
1 opakowanie zamarynowanego tofu czosnkowego (do kupienia w sklepach ekologicznych i niektórych marketach),
1 żółta papryka,
1 żółta cukinia,
1 cebula,
pomidorki koktajlowe

sos z tahini:
3 spore łyżki jasnej pasty tahini,
3-4 łyżki lodowatej wody,
łyżeczka soku z cytryny,
1/4 łyżeczki cukru trzcinowego,
1 duży ząbek czosnku,
szczypta mielonej kolendry,
szczypta mielonego kuminu,
sól do smaku.


Przygotowanie:
  1. Składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Łącząc najpierw chutney z oliwą i sosem sojowym i dodając przyprawy i poszatkowaną kolendrę.
  2. Tofu kroimy w duże kostki i przekładamy do słoika. Zalewamy marynatą i zakręcamy słoik. Wstawiamy do lodówki i co jakiś czas odwracamy słoik do góry nogami. Marynujemy przez kilka godzin (najlepiej przez dobę lub więcej).
  3. Sos tahini przygotowujemy mieszając pastę tahini z lodowatą wodą. Wody można dodać więcej niż w przepisie, żeby sos był bardziej płynny. Dodajemy również sok z cytryny a także przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Szaszłyki tworzymy nabijając kolejno pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę w krążki i cukinię w plastry i zamarynowane tofu. Pomidorki zostawiamy w całości.
  5. Grillujemy na aluminiowych tackach lub bezpośrednio na ruszcie na grillu. Temperatura nie powinna być za wysoka żeby warzywa się nie spaliły. Sos, który zostanie po marynowaniu można wykorzystać do polewania szaszłyków w trakcie grillowania.
  6. Po upieczeniu podawać z sosem tahini.
Smaczengo!






No Comments Yet, Leave Yours!