• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Makarony

Tagliatelle w kremowym sosie kurkowym

Lato to sezon na pyszne, soczyste owoce, smaczne i pełne witamin warzywa oraz aromatyczne grzyby. Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką możemy obecnie dostać na każdym bazarze czy nawet w marketach i dyskontach. Kurki można również zbierać samemu w lesie, ale pamiętajmy, że żeby zbierać grzyby trzeba się na nich znać i mieć pewność, że zebrany przez nas grzyb jest na pewno jadalny.
Gdy już wejdziemy w posiadanie kurek możemy zabrać się za ich przygotowanie. Grzyby należy jak najdokładniej oczyścić, jeśli się da oczyścić je nożykiem lub pędzelkiem,  myć jedynie gdy nie da się grzyba dokładnie oczyścić mechanicznie. Po myciu dokładnie osuszyć grzyby ręcznikiem papierowym – woda nie jest pożądana przy smażeniu grzybów i powoduje, że zaczynają się one gotować przed podsmażeniem. Po oczyszczeniu możemy szykować pozostałe składniki i przyrządzać dania z kurkami, np sos kurkowy do tagliatelle.

1

Tagliatelle z kremowym sosem kurkowym

Składniki

350 g kurek,
250 g świeżego tagliatelle,
2 szalotki,
2 ząbki czosnku,
1/2 pęczka natki pietruszki,
150 g szpinaku baby,
100 ml śmietanki  kremówki 30%,
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%,
2 łyżki masła,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Szalotki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić szalotki. Smażyć do zeszklenia, po czym wrzucić czosnek (np przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany), smażyć chwilę i wrzucić kurki.
Gdy kurki puszczą sok podsmażać przez 3 minuty i dodać śmietankę, a chwilę później także śmietanę. Wymieszać dokładnie i wrzucić poszatkowaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Szpinak opłukać i wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez minutę i przełożyć na sitko zalewając jednocześnie szpinak zimną wodą (blanszowanie).
Całość podawać od razu po ugotowaniu, na ciepło 🙂

3

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ervisha says

    2014-07-16 at 11:30

    Smacznie wyglada 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka