Tagliatelle w kremowym sosie kurkowym

środa, 16 lipca 2014

Lato to sezon na pyszne, soczyste owoce, smaczne i pełne witamin warzywa oraz aromatyczne grzyby. Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką możemy obecnie dostać na każdym bazarze czy nawet w marketach i dyskontach. Kurki można również zbierać samemu w lesie, ale pamiętajmy, że żeby zbierać grzyby trzeba się na nich znać i mieć pewność, że zebrany przez nas grzyb jest na pewno jadalny.
Gdy już wejdziemy w posiadanie kurek możemy zabrać się za ich przygotowanie. Grzyby należy jak najdokładniej oczyścić, jeśli się da oczyścić je nożykiem lub pędzelkiem,  myć jedynie gdy nie da się grzyba dokładnie oczyścić mechanicznie. Po myciu dokładnie osuszyć grzyby ręcznikiem papierowym - woda nie jest pożądana przy smażeniu grzybów i powoduje, że zaczynają się one gotować przed podsmażeniem. Po oczyszczeniu możemy szykować pozostałe składniki i przyrządzać dania z kurkami, np sos kurkowy do tagliatelle.


Tagliatelle z kremowym sosem kurkowym

Składniki:
350 g kurek,
250 g świeżego tagliatelle,
2 szalotki,
2 ząbki czosnku,
1/2 pęczka natki pietruszki,
150 g szpinaku baby,
100 ml śmietanki  kremówki 30%,
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%,
2 łyżki masła,
sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić szalotki. Smażyć do zeszklenia, po czym wrzucić czosnek (np przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany), smażyć chwilę i wrzucić kurki.
  2. Gdy kurki puszczą sok podsmażać przez 3 minuty i dodać śmietankę, a chwilę później także śmietanę. Wymieszać dokładnie i wrzucić poszatkowaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia.
  3. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  4. Szpinak opłukać i wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez minutę i przełożyć na sitko zalewając jednocześnie szpinak zimną wodą (blanszowanie).
  5. Całość podawać od razu po ugotowaniu, na ciepło :)
Smacznego!





1 komentarz: