Szybki Obiad: pampuchy ze szpinakiem, żółtą cukinią i pieczarkami

wtorek, 8 lipca 2014

Pogoda za oknem zdecydowanie nie sprzyja gotowaniu: jest cudownie gorąco, wieje przyjemny ciepły wiaterek, świeci słońce i nic się nie chce. Na dobrą sprawę to jeść też się nie chce, przynajmniej do godzin wieczornych, gdy słońce chowa się za horyzontem i można pomyśleć o przygotowaniu czegoś na szybko. Jedni będą woleli sałatkę, inni coś na ciepło i to dla tych drugich mam dziś przepis na szybki obiad. Warunkiem koniecznym jest posiadanie w lodówce klusek na parze (czy też pyz jak to niektórzy mówią). Taki półprodukt jest chyba znany większości. Warto jednak podkreślić, że nie musi być nafaszerowany chemią. Udało mi się parę razy kupić  kluski na parze, które nie mają żadnych konserwantów, ale za to trzeba je szybko zjeść. Mając już kluski na parze zaopatrzcie się w świeży szpinak, cukinię - ja użyłam żółtej, jest delikatniejsza od zielonej, oraz parę pieczarek.


Kluski na parze (pampuchy) ze szpinakiem, żółtą cukinią i pieczarkami

Składniki:
opakowanie klusek na parze,
pęczek szpinaku,
1 żółta cukinia,
6-8 pieczarek,
2 ząbki czosnku,
100 ml śmietanki 18%,
oliwa z oliwek,
świeży tymianek i orgeano
sól


Przygotowanie:

  1. Szpinak dokładnie umyć, odciąć grube łodyżki, pokroić na drobniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić szpinak. Gotować przez 1 minutę (szpinak powinien zmniejszyć swoją objętość), a następnie przełożyć go na sitko i włożyć pod strumień zimnej wody, lub do miski z lodem. Taki proces nazywa się blanszowaniem i sprzyja zachowaniu koloru szpinaku, a także jego wartości odżywczych. Następnie szpinak zblendować .
  2. Rozgrzać patelnię i wlać łyżeczkę oliwy. Czosnek bardzo drobno posiekać i wrzucić na oliwę. Smażyć przez chwilę. Ważne: czosnek nie może się przypalić!  Następnie zalać czosnek śmietanką, zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać szpinak. Całość doprawić do smaku i zagotować. Odstawić z ognia.
  3. Pieczarki obrać, nie myć! Cukinię obrać i pokroić  w plastry razem z pieczarkami. Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić zioła, a po chwili pieczarki. Smażyć chwilę, aż puszczą sok, po czym wrzucić cukinię. Smażyć, aż cukinia zmięknie. Jeśli zajdzie potrzeba dodać oliwy.
  4. W garnku na parę przygotować kluski zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Całość podawać na ciepło lub zimno (też jest smaczne).
Smacznego!


Wegetariański obiad III Cukinia 2014

1 komentarz:

  1. Takie pyzy to przez pewien czas był dla mnie bardzo częsty sobotni obiad. Kupowałam świeże, bez chemii, w jednej z poznańskich piekarenek przy Rynku Jeżyckim. Pycha, zwłaszcza z sosem szpinakowym, ale i na słodko :)

    OdpowiedzUsuń