
W mojej lodówce warzywem, które zawsze zajmuje jedną z szuflad jest marchewka. Zawsze kupuję jej więcej niż przewiduję zjeść, ale u mnie nic się nie marnuje! Taką dodatkową marchewkę zawsze można obrać i schrupać ze smakiem, zrobić z niej pyszną zupę, upiec lub przygotować prostą pastę w połączeniu z pieczoną papryką.
Pasta kanapkowa z pieczoną papryką i pieczoną marchewką

Składniki
3 marchewki obrane,
2 czerwone papryki,
sok z 1/4 cytryny,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/2 ostrej papryki w proszku,
szczypta wędzonej papryki,
szczypta mielonego kminu rzymskiego,
gałązka rozmarynu drobno posiekana,
łyżka oliwy z oliwek,
sól do smaku.
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, marchewkę piec przez około 35 minut, paprykę przez 25 minut (lub do pojawienia się czarnych bąbli na skórce.
Gorącą jeszcze paprykę sparzyć: przełożyć do naczynia z pokrywką, zamknąć i potrząsać przez chwilę, a następnie odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie otworzyć pudełko i wyciągnąć jedną paprykę (drugą zostawić pod przykryciem) i obrać z niej skórkę.
Marchewkę i paprykę zblendować, dodając zioła i przyprawy oraz oliwę.
Można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Comments