Prosta pasta marchewkowo - paprykowa

środa, 2 lipca 2014

W mojej lodówce warzywem, które zawsze zajmuje jedną z szuflad jest marchewka. Zawsze kupuję jej więcej niż przewiduję zjeść, ale u mnie nic się nie marnuje! Taką dodatkową marchewkę zawsze można obrać i schrupać ze smakiem, zrobić z niej pyszną zupę, upiec lub przygotować prostą pastę w połączeniu z pieczoną papryką.


Pasta kanapkowa z pieczoną papryką i pieczoną marchewką


Składniki:
3 marchewki obrane,
2 czerwone papryki,
sok z 1/4 cytryny,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/2 ostrej papryki w proszku,
szczypta wędzonej papryki,
szczypta mielonego kminu rzymskiego,
gałązka rozmarynu drobno posiekana,
łyżka oliwy z oliwek,
sól do smaku.


Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, marchewkę piec przez około 35 minut, paprykę przez 25 minut (lub do pojawienia się czarnych bąbli na skórce.
  2. Gorącą jeszcze paprykę sparzyć: przełożyć do naczynia z pokrywką, zamknąć i potrząsać przez chwilę, a następnie odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie otworzyć pudełko i wyciągnąć jedną paprykę (drugą zostawić pod przykryciem) i obrać z niej skórkę.
  3. Marchewkę i paprykę zblendować, dodając zioła i przyprawy oraz oliwę. 
  4. Można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!



No Comments Yet, Leave Yours!