Wegańskie babeczki kakaowo-daktylowe

wtorek, 24 czerwca 2014

Co prawda czekoladowe czy chociażby kakaowe ciasta z daktylami nie są typowo letnimi smakołykami, to i tak uwielbiam je przygotowywać. Są dobre z konfiturą i bez dodatków. Nadadzą się na drugie śniadanie w pracy oraz na podwieczorek z dużą kawą. Ciasto daktylowe jest tak proste w wykonaniu, że nie potrzeba do jego przygotowania używać miksera.
Zatem łapcie za przepis u szykujcie sobie coś pysznego na słodko.


Babeczki kakaowo - daktylowe

Składniki:
2 szklanki razowej mąki żytniej,
1 szklanka daktyli,
1 szklanka mocnej kawy,
1 szklanka wody,
1/2 szklanki cukru trzcinowego,
1/3 szklanki oleju,
30 g kakao,
20g rodzynek,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki kardamonu,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 goździki,
szczypta soli.



Przygotowanie:
  1. W szklance zaparzyć kawę i przelać do garnka razem ze wszystkimi składnikami poza mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Całość zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zestawić z ognia i całkowicie ostudzić (może to potrwać do 3 godzin).
  2. Mąkę przesiać dwukrotnie. Wszelkie otręby, które zostaną na sicie dodać z powrotem do mąki. Ważne jest aby mąka była odpowiednio napowietrzona, zwłaszcza w cieście, które już na wstępie wydaje się być ciężkie. Do mąki należy dodać sodę i proszek do pieczenia.
  3. Gdy płynna masa ostygnie dodajemy ją porcjami do mąki i dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie stanowiło jednolitą i dość gęstą całość.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Papilotki wypełnić masą (co najmniej w połowie).
  5. Piec przez 35 minut. Babeczki ze względu na swój charakter powinny być troszkę wilgotne w środku.
Smacznego!








No Comments Yet, Leave Yours!