Vegańskie Massaman Curry z Warzywami

wtorek, 17 czerwca 2014

Gdy pojedziecie do Tajlandii, skąd pochodzi Massaman Curry i zamówicie to danie z pewnością dostaniecie wersje z kurczakiem, cebulą, ziemniakami i orzechami nerkowca lub arachidowymi. Tymczasem ja postanowiłam to danie trochę ubarwić zastępując mięso warzywami w tym groszkiem cukrowym, który jest chrupiący i słodkawy w smaku, marchewką, papryką czy cukinią (ta akurat jest mało tajska, ale i tak ją dodaję do tego curry).  
W przepisie dodaje sosu sojowego, który zastępuje mi sos rybny, jednakże jeśli nie jesteście weganami czy wegetarianami dodajcie do dania sosu rybnego, jest on podstawą kuchni tajskiej i nadaje daniom smaku.
Z tego przepisu otrzymujemy 3-4 porcje Massaman Curry (w zależności od pojemności żołądków :))





Massaman Curry

Składniki:
5-6 małych, młodych ziemniaczków (lub 1-2 większe) (przekrojonych na pół),
1  cebula,
1 mała cukinia,
1 pomidor,
1 marchewka pokrojona w słupki,
1 świeża papryczka chilli,
1 gałązka trawy cytrynowej,
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobne paski,
3 ząbki czosnku,
125 g groszku cukrowego,
200 ml bulionu warzywnego,2 cm korzenia imbiru,
1 puszka mleka kokosowego,
1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić zwykłym olejem),
1 łyżka soku z limonki,
garść orzechów nerkowca lub arachidowych,
3 liście laurowe,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka cukru trzcinowego,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka ziaren kuminu,
1/2 łyżeczki białego pieprzu,
1/8 łyżeczki mielonego kardamonu.



Przygotowanie:
  1. W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać drobno poszatkowaną cebulę i drobno pokrojony czosnek, chilli i starty imbir. Smażyć przez 1-2 minuty, w celu wydobycia aromatu z przypraw.
  2. Dodać bulion oraz trawę cytrynową, liście laurowe, kurkumę, pokrojone orzechy, kolendrę, kumin, pieprz, kardamon, sos sojowy,  sok z limonki i cukier. Wymieszać i zagotować.
  3. W kolejnym kroku dodać warzywa i mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień na najmniejszy i dusić przez 30-40 minut. Groszek można dodać chwilę później, żeby zbyt się nie rozgotował i pozostał chrupiący. Jeśli chcemy, żeby curry było mniej gęste patelnię/wok można przykryć pokrywką.
  4. Po ugotowaniu spróbować czy smak curry nam odpowiada. Jeśli jest za kwaśne - dodać cukru, jeśli jest mało słone  - dodać sosu sojowego; gdy jest mało pikantne - dodać pieprzu cayenne.
  5. Na koniec dodajemy orzechy i podajemy w misce z ryżem (najlepiej jaśminowym) ugotowanym wg. tego przepisu
Smacznego!




No Comments Yet, Leave Yours!