Szybki Obiad: Soczewicowy dal z daktytlami

sobota, 14 czerwca 2014

W kuchni ajurwedyjskiej dal zalecany jest dla wszystkich osób z trudnościami trawiennymi. Jednakże to sycące, gęste i aromatyczne danie zasmakuje każdemu, kto ma ochotę na odrobinę indyjskiego jedzenia na szybko.


 Soczewicowy dal z daktylami




Składniki: 
3/4 szklanki zielonej soczewicy
1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
3 i 1/2 szklanki wody,

8 namoczonych w wodzie daktyli,
1 duża biała cebula,
1 marchewka,
2 zabki czosnku,
4 łyżki odcedzonej kukurydzy z puszki,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki kolendry,
sól i pieprz.





Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłukać na sitku i odcedzić.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a 1 ząbek czosnku drobno posiekać i podsmażyć razem na oleju (do zeszklenia) w głębokiej patelni.
  3. Dodać soczewicę i pokrojona w drobną kostkę marchewkę i całość zalać wodą. Na tym etapie dodać wszystkie pozostałe przyprawy i dusić na małym ogniu przez 15 minut
  4. Połowę masy przełożyć do blendera i zmiksować
  5. Do reszty soczewicy dodać namoczone daktyle i kukurydzę, gotować 5 minut i dodać zblendowaną masę, zagotować i doprawić do smaku solą
  6. Podawać z ryżem
Smacznego!



Wegetariański obiad III



2 komentarze:

  1. Daktyle zawsze dodawałam tylko do deserów, ciekawe jestem jak smakują w takim daniu :-) Zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń