Pasta słonecznikowa ze śliwką i kolendrą

piątek, 6 czerwca 2014

Pogodzenie pracy i bloga nie jest łatwe. Po ośmiu godzinach dość intensywnej pracy umysłowej nie mam wielkiej ochoty znów zasiadać przed komputerem, obrabiać zdjęć i wklepywać przepisów. Wolałabym, żeby wszystko robiło się samo, bo choć gotować smaczne posiłki mam jeszcze siłę, to gapienie się w ekran komputera wyciąga ze mnie resztki jakiejkolwiek energii. Przykro mi to mówić, bo lubię prowadzić bloga, poszukiwać inspiracji, dzielić się ciekawostkami i kulinarnymi nowinkami z innymi internautami, ale są dni, gdy marzę jedynie o tym, żeby wziąć kąpiel i pójść spać o 21 (czego oczywiście nigdy nie robię). W każdym bądź razie mam nadzieję, że mi wybaczycie i wciąż będziecie tu zaglądać. Obiecuję, że wpisy będą pojawiać się regularnie, ale z mniejszą intensywnością (przynajmniej na razie).

Zapraszam Was też na swój Instagram!  Możecie mnie śledzić na co dzień :)

A przepis na dziś to moja ulubiona pasta kanapkowa z ziarnami słonecznika, suszonymi śliwkami i świeżą kolendrą. Bardzo aromatyczny i smaczny dodatek do pieczywa. Świetie komponuje się z pomidorami czy świeżymi ogórkami.





Pasta słonecznikowa ze śliwką i kolendrą


Składniki:
250 g ziaren słonecznika,
30 g suszonych śliwek,
garść świeżej kolendry,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
5 łyżek zimnej wody,
sól do smaku.



Przygotowanie:
  1. Ziarna słonecznika dokładnie opłukać, a następnie namoczyć i pozostawić na noc. Gdy słonecznik się namoczy dokładnie go odcedzić i zblendować na gładką masę przy użyciu ręcznego blendera. Dodać sok z cytryny i wodę.
  2. Śliwki zalać ciepłą, przegotowana woda i pozostawić do namoknięcia na 10-15 minut. Następnie dodać do blendowania. 
  3. Kolendrę bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pasty. 
  4. Całość wymieszać łyżką i doprawić solą do smaku.
Smacznego!


No Comments Yet, Leave Yours!