Makaron alla puttanesca z cieciorką i szparagami

niedziela, 29 czerwca 2014

Ostatnio trochę zapomniałam o makaronie. Odkąd prowadzę bloga i prowadzę intensywne poszukiwania nowych smaków, makaron zszedł na dalszy (nawet nie drugi!) plan. Zastąpiły go kasze, fasola, cieciorka czy soczewica. Jednakże ostatnio makaron wrócił do łask i znów zagościł na moim stole. Efektem tego jest między innymi makaron z włoskim sosem puttanesca z dodatkiem cieciorki i szparagów.





Makaron z sosem puttanesca z cieciorką i szparagami

Składniki:
250 g makaronu "sprężynki",
7-8 zielonych szparagów (cienkich),
1/2 puszki cieciorki,
2 duże, świeże pomidory malinowe ze sparzoną skórką lub 1 puszka pomidorów,
1 mała młoda cebula,
7 zielonych oliwek,
7 czarnych oliwek,
2 łyżki kaparów,
2 ząbki czosnku,
świeże oregano,
świeży tymianek,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno pokrojony czosnek, oregano i tymianek i podsmażać przez minutę, po czym wrzucić pokrojonego pomidora i razem smażyć kilka minut.
  2. 1/3 sosu przełożyć do blendera i zblendować na gładką masę, dodać 100 ml bulionu lub wody i z powrotem przełożyć na patelnię.
  3. Oliwki (zielone) i cebulę pokroić w plastry, kapary i cieciorkę przepłukać wodą i dokładnie odcedzić, następnie dodać razem z czarnymi oliwkami do sosu na patelni. Dusić przez 10 minut.
  4. Szparagi pokroić w 3-4 centymetrowe kawałki, ugotować na parze i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać.
  5. Makaron ugotować al dente i podawać z sosem i natką pietruszki.
Smacznego!




Wegetariański obiad III


1 komentarz:

  1. Każdy przepis na makaron z czerwonym sosem jest w cenie :)
    Ale faktycznie, odkąd przeszłam na bezmięsną dietę jakoś go mnie jem, a więcej eksperymentuję z innymi składnikami.

    OdpowiedzUsuń