Tarta z botwiną, szparagami i tłuczonym czerwonym pieprzem

wtorek, 20 maja 2014

Jeśli chodzi o wytrawne tarty to zdecydowanie jestem ich największą fanką w mojej rodzinie. Mogłabym je jeść codziennie, ale wtedy z pewnością nie mieściłabym się we framudze drzwi, bo było nie było, tarta do najlżejszych dań nie należy. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe "tartowe" szaleństwo. Dlatego też chciałabym zaprosić Was dziś na nietypową tartę. Składniki, których użyłam zdecydowanie zbyt rzadko są ze sobą łączone w naszych kuchniach, a szkoda! Zatem przyszykujcie szparagi i botwinę, kupcie płat ciasta francuskiego i wypróbujcie mój przepis.







Tarta na cieście francuskim z botwiną i szparagami

Składniki:
1 pęczek botwiny,
1/2 dużego pęczka szparagów,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko, 
1 szklanka mleka,
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, 
starta mozarella do posypania tarty (opcjonalnie)

Przygotowanie:


  1. Botwinę dokładnie umyć i poszatkować w kawałki ok 1 - 1,5 cm. Szparagi obrać i podgotować na parze.
  2. Ciasto francuskie wyłożyć w formie do pieczenia uprzednio wysmarowanej tłuszczem.
  3. W rondlu zagotować mleko, następnie zdjąć je z ognia i ostudzić. Następnie wbić do środka jajko i całość dobrze wymieszać; dodać utłuczony w moździerzu pieprz oraz startą gałkę muszkatołową i sól.
  4. Na cieście ułożyć kolejno botwinę i szparagi, całość zalać sosem (UWAGA! Ilość sosu z tego przepisu przewidziana jest na dużą foremkę  do tarty). Na koniec posypać starta mozarellą (opcjonalnie).
  5. Całość zapiekać przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!






1 komentarz:

  1. Ale pięknie wygląda! Aż szkoda byłoby mi jeść :D

    OdpowiedzUsuń