Szybki Obiad: Szparagi & kluski

niedziela, 25 maja 2014

Co zadziwiającego jest w tym daniu? W zasadzie wszystko! Już sam pomysł, żeby połączyć delikatne szparagi z "ciężkimi" kluskami łyżką kładzionymi może się niektórym wydać dziwaczny, ale zapewniam Was, że to konkretne połączenie smaków podpasuje każdemu, komu zależy na tym, aby zjeść coś na szybko, ze smakiem i przede wszystkim bez sztuczności!




Szparagi & kluski

Składniki:

3/4 szklanki mąki,
1 jajko,
woda,
pęczek zielonych szparagów, 
1 mała młoda cebula,
1/4 szklanki mleka skondensowanego,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka curry,
świeże zioła: rozmaryn, tymianek i oregano,
sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. W garnku wstawić wodę i osolić ją dodając 1/2 łyżeczki soli (można więcej jeśli ktoś lubi).
  2. W misce wymieszać jajko z mąką, dodać wodę w takiej ilości, żeby powstała dość gęsta, klejąca się masa. Ciasto na kluski nie powinno się zbyt ciągnąć, bo inaczej trudno będzie dodawać je do wrzątku.
  3. Szparagi dokładnie umyć, odciąć końcówki i pokroić w ok 2-3 centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać świeże zioła (wystarczy trochę na smak). Gdy cebula się zeszkli dodać szparagi i dalej smażyć.
  4. Dodać mleko skondensowane (mleko można zamienić na słodką śmietankę np 18%) i curry. Gotować na małym ogniu do czasu ugotowania klusek.
  5. Gdy woda na kluski się zagotuje należy odmierzyć łyżką fragment ciasta (około pół łyżki) i włożyć do wody. Ciasto powinno samo odpaść i opaść na dno garnka. Kolejno nałożyć resztę ciasta i zamieszać. Kluski będą gotowe gdy wypłyną na wierzch. Jeśli kluski wyjdą większe, powinny się pogotować ok minutę od wypłynięcia na wierzch.
  6. kluski podajemy ze szparagami i sosem od razu po wyciągnięciu z wody.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pychota! Dla mnie takie połączenie dziwaczne nie jest-wręcz przeciwnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń