Szybki Obiad: Ratatouille

wtorek, 6 maja 2014

Dziś przygotowałam dla was coś na szybko - ratatouille (czyt. ratatuj) czyli warzywny rodzaj gulaszu pochodzący z Prowansji. Moja wersja została wzbogacona o marchewkę i zieloną fasolkę.
Ratatouille to zdecydowanie letnie danie. Najlepsze jest to z dodatkiem świeżych, mięsistych pomidorów prosto z krzaczka, ale to wiosennie nie musi mu w niczym ustępować. Najważniejsze to świeże składniki, mówimy mrożonkom stanowcze: "NIE!" Zatem pędźcie na targowisko i upolujcie jak najlepsze składniki i zabierajcie się do gotowania.




Ratatouille

Składniki:
2-3 pomidory (lub 1 cała puszka)
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 ostra zielona papryka,
2 małe bakłażany,
1 cukinia,
1 cebula,
3 marchewki,
2 ząbki czosnku,
15 dag zielonej fasolki,
1/2 szklanki bulionu warzywnego.
1 łyżka świeżego tymianku,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki cząbru,
1/2 łyżeczki estragonu,
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
sól do smaku.



Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej (najlepiej głębokiej) patelni, na oleju, do zeszklenia. Paprykę kroimy w słupki i wrzucamy do podsmażonej cebuli i razem smażymy przez kilka minut po tym czasie wrzucamy pokrojoną w plastry lub półksiężyce cukinię i dalej podsmażamy.
  2. Fasolkę i marchewkę gotujemy do miękkości (można na parze). Po ugotowaniu fasolkę kroimy na mniejsze części, marchewkę w talarki.
  3. Dodajemy bakłażana (kroimy go w plastry lub półksiężyce). Warzywa na patelni zalewamy bulionem i dusimy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory. Jeśli dodajemy pomidory z puszki, to możemy wlać zalewę uprzednio dodając mniej bulionu.
  4. Na patelnię wrzucamy fasolkę i marchewkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy i podajemy z bagietką.
Smacznego!


No Comments Yet, Leave Yours!