Pesto z zielonych szparagów

sobota, 10 maja 2014

Szparagi, szparagi i jeszcze raz szparagi! Maj to właśnie ich miesiąc, dlatego szkoda byłoby tego nie wykorzystać i zmarnować szansę na zjedzenie tych pysznych sezonowych warzyw. Co warto przygotować oprócz klasycznego ugotowania na parze i podania ich z sosem holenderskim? Otóż jednym z rozwiązań jest pyszne zielone pesto, które nadaje się zarówno do kanapek, jako pasta, ale świetnie będzie się również komponowało z makaronem jako danie obiadowe. Gwarantuję Wam, że będziecie rozkoszować się delikatnym smakiem tego pesto. A zatem zapraszam do degustacji!







Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów,
2 ząbki czosnku,
3/4 szklanki sparzonych migdałów,
1/3 szklanki pestek dyni,
1/2 pęczka koperku,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
1-2 łyżki oliwy z oliwek,
1 ostra papryczka chili (lub peperonchini),
sól.



Przygotowanie:


  1. Szparagi podgotowujemy na parze do miękkości. Zielone szparagi są na tyle delikatne, że nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć ich końcówki i można je gotować.
  2. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać więcej oliwy.
Smacznego!



Szparagi

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To szczerze polecam nadrobić zaległości. Szparagi to jedne z najbardziej delikatnych warzyw. Na początek polecam te zielone, sa łatwe w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać, wystarczy odciąć końcówki. Najlepsze szparagi to te majowe, ugotowane na parze.

      Usuń
  2. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń