Kremowa tarta cebulowa na spodzie jaglano-owsianym

czwartek, 8 maja 2014

Pamiętacie przepis na kruche ciasto jaglano-owsiane na tartę? Otóż odkąd stworzyłam ten przepis żadnego innego spodu na wytrawną tartę nie robię. Upodobałam sobie właśnie ten. W przypadku mojej formy, ciasta z tego przepisu wystarcza na dwie duże tarty (co w praktyce oznacza aż 4 obiady).
Pewnie jeszcze nie wiecie, ale jestem fanką cebuli i czosnku. Uwielbiam je dodawać do wszelkich potraw. Tak na dobrą sprawę znajdują się one w większości moich dań. Zazwyczaj cebula stanowi jedynie dodatek do całości, ale dziś to ona jest składnikiem dominującym. W połączeniu z kremowym sosem serowym oraz świeżym rozmarynem i tymiankiem tworzy pyszną całość w postaci tarty.
W przepisie wykorzystałam kaszę jaglaną, która została mi po przygotowaniu kruchego spodu. Użyłam jej jako zagęstnika zamiast jajka, nada się do tego idealnie!


Kremowa tarta cebulowa

Składniki:

ciasto na spód przygotowane wg tego przepisu,
2-3 cebule pokrojone w pióra,
1 mała lu 1/2 dużej cukinii pokrojonej w półksiężyce,
2 ząbki czosnku,
50g sera typu blue,
1 trójkącik serka topionego,
200 ml śmietanki 12%,
gałązka świeżego rozmarynu,
2 łyżki pokrojonego świeżego tymianku,
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
oliwa do smażenia.


Przygotowanie:

  1. Pokrojone cebule podsmażamy na łyżce oliwy, do zeszklenia. Następnie dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy świeże zioła
  2. Śmietankę wlewamy do osobnego garnka i wrzucamy ser blue i serek topiony. Mieszamy do połączenia się składników. Zagotowujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kaszę jaglaną. Całość dokładnie mieszamy. Powinna wyjść nam gęsta masa.
  3. Na podpieczony spód tarty wykładamy cebulę i cukinię z patelni, a następnie całość zalewamy gęsta masą z garnka. Na górę możemy dodatkowo wyłożyć cebulę dymkę lub np. krążki czerwonej cebuli.
  4. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. BARDZO LUBIĘ TAKIE POŁACZENIA
    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń